InstitucionalCiutadansProfessionals
Plana d'inici SSIBE Mapa Web de navegació contacte Accés Restringit
noticies
Infermeres de primària de SSIBE presenten el seu treball als EUA
Publicat  18/05/2008
reduïr mida del text ampliar mida del text  


En el marc del 6è. Congrés mundial sobre l'envelliment de l'home, celebrat al mes de febrer a Tampa, Florida.

Irene Prat, Sandra Martínez i Elisenda Fernández. Les tres són infermeres i treballen en l'àmbit de l'atenció primària a Serveis de Salut Integrats Baix Empordà.

Al mes de febrer varen viatjar a Tampa, Florida, per presentar el seu pòster que va ser acceptat per l'organització del congrés, comunicació que es titulava "Avaluació del risc de caigudes en persones grans mitjançant un protocol de cribratge a l'atenció primària".

El protocol, anomenat "de l'ancià fràgil", contempla diferents variables que ajuden a identificar les persones que tenen més risc de caigudes que unes altres.

OBJECTIUS

El primer propòsit és avaluar l'aplicació d'un protocol anomenat de l'"ancià fràgil" informatitzat en pacients de més de 79 anys en l'atenció primària, i determinar l'abast del seguiment del protocol en totes les seves variables diferents.

Els objectius específics són saber quina és la incidència acumulativa de caigudes en la població estudiada amb aquest protocol, i analitzar la seva relació amb la resta de variables.

MÈTODE

Estudi multicèntric, per seccions, realitzat en 4 àrees d'assistència sanitària bàsica, semiurbanes del Baix Empordà (Girona); amb una població d'aquestes 4 àrees de 81.548 habitants amb un 4, 6% per sobre els 79 anys d'edat. Població: persones d'ambdós sexes per sobre de 79 anys. Els pacients que reben atenció domiciliària s'exclouen. Es realitza una extracció des de la base de dades de programa. Utilitzant SPSS 14.0.2, una anàlisi descriptiva univariant i bivariant.

RESULTATS

S'ha estudiat un total de 3.386 persones, de les quals se'ls ha aplicat el protocol a 1.260 (un 37.2%). Un trenta-sis per cent d'aquests, (449 ancians) tenien una història de caigudes. S'ha trobat una relació estadísticament significativa (p<0.005) entre un historial de caigudes i les variables següents:
-presència de barreres físiques
- alguna discapacitat física
- el prendre més de cinc medicaments
- la presa de medicació psiquiàtrica
- alteracions en la prova unipodal
- resultats del test de Whisper
- alteracions en la visió
- necessitat d'ajudes en les activitats bàsiques de la vida diària
- sortir de casa menys de dues vegades per setmana,
- i absència d'activitats recreatives.

En la secció d'intervencions que es van derivar de l'informe de protocol de cribratge, es va observar que un 23.4% es van atribuir a oftalmologia, un 5.2% a otorinolaringologia, un 2.8% es varen incloure en el programa d'atenció domiciliària, un 4.2% es varen derivar a serveis socials i la medicació es va revisar en un 77.5% dels casos.

CONCLUSIONS

El protocol és útil per a la descoberta d'individus ancians en perill de caure, atès que la majoria de les variables mostraven una relació estadísticament significativa amb caigudes.

Caldria fomentar-se l'aplicació d'aquest protocol i seria aconsellable afegir una avaluació sobre salut mental, incontinència urinària i problemes per dormir en la secció de cribratge, a causa de la seva relació demostrada amb les caigudes.

La secció d'intervenció s'hauria d'expandir per incloure un pla d'exercici físic, recomanacions per moure's en un ambient més segur i directrius per a un règim alimentari sa.

Documents associats per descarregar
 
2018 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - C/Hospital n17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós | Valid XHTML 1.0 | Política de cookies