Memòria de sostenibilitat 2014

Recull de notícies rellevants

05.01.2014
Els Reis Mags de l’Orient, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar: 50 anys fent història a l’Hospital de Palamós

SSMM han visitat els nens i nenes ingressats a l’Hospital de Palamós i els/les residents de Palamós Gent Gran.

Amb la mateixa puntualitat i deferència que aquests darrers 50 anys els han caracteritzat, un any més SSMM Melcior, Gaspar i Baltasar no han faltat a la cita de cada 5 de gener amb tots aquells nens, nenes i residents que, pel fet d’estar ingressats, no podien anar-los a rebre pels carrers de Palamós. Han arribat amb un seguici de patges i guàrdies reials a l’Hospital, on la Presidenta dels Òrgans de govern i directius de SSIBE, com és habitual i en commemoració a aquests darrers 50 anys, els esperaven amb especial il·lusió.

22.01.2014
Exposició fotogràfica a Palamós Gent Gran

La tradicional exposició arriba a la seva IV edició i amb una molt bona acollida per part dels visitants, residents i treballadors del centre.

L’exposició va ser inaugurada el 29 de desembre sota el nom de “Un viatge en el temps” i es va mantenir fins el 10 de febrer.

Es tracta d’un viatge que evoca racons de pobles, places i carrers, oficis que poden anar des de la pesca fins a la pagesia, ambients rurals i marítims del nostre entorn que en el seu temps varen protagonitzar el naixement o les vivències més properes dels residents de Palamós Gent Gran.

El material fotogràfic que s’hi exposa (més de 80 fotografies) ha estat aportat per les famílies dels pacients, residents i assistents als serveis diürns. La coordinació i execució de tot ha anat a càrrec de propi personal del centre amb Laura Garcia al capdavant, educadora social, i amb el suport d’Arantxa Sardà, administrativa.

20.02.2014
El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret contacta amb la nostra Unitat de diagnòstic per la imatge per continuar l’estudi dels cranis enclavats d’Ullastret

Al llarg de 2013 s’ha treballat en la reconstrucció i l’estudi antropològic dels cranis. Aquest 2014 s’entra en la darrera fase, amb l’estudi analític i la reconstrucció facial d’un dels dos cranis. La Unitat de diagnòstic per la imatge de l’Hospital de Palamós col·labora amb la realització de noves proves radiològiques que permetran definir millor el contorn del crani.

Es tracta de les restes cranials humanes que, l’estiu de 2012, es van trobar a les excavacions realitzades al jaciment arqueològic del poblat ibèric d’Ullastret. El desembre de 2012, un grup d’arqueòlegs i paleontòlegs del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret ja ens van visitar per fer les proves inicials d’imatge (TAC i RX) a través de les quals es van poder obtenir imatges en 3D dels dos cranis enclavats gràcies a un dispositiu tècnic de processament de dades de que disposa la nostra Unitat de diagnòstic per la imatge.

Per poder fer aquesta reconstrucció, Philip Froesch, responsable de Visualforensic, va demanar poder realitzar un nou TAC al crani, ara sense terra, per poder definir millor el seu contorn i afegir-li el maxil·lar inferior. D’aquí la col·laboració de la nostra entitat que ha cedit novament les instal·lacions, l’equipament i el personal tècnic de la Unitat pel diagnòstic de la imatge per procedir a la realització de totes les proves radiològiques necessàries.

03.03.2014
Carnaval a Palamós Gent Gran

Una vegada més, gràcies al nostre voluntariat i al de la Creu Roja, els residents de PGG van poder gaudir de tot un plegat d’activitats carnavalesques.

La festa del Carnaval a Palamós Gent Gran va començar divendres 28 al matí. Personal del centre es va disfressar de Pirata i va oferir la sessió diària de psicomotricitat, aquest cop però, amb música de carnaval.

A la tarda va continuar la festa amb la visita del Carnestoltes i la Reina acompanyats de la comissió de carnaval, la colla “del pendó” i la xaranga “Xupi”. Varen lliurar coca de llardons a tots els presents.

Diumenge, 2 de març, 35 residents van sortir acompanyats dels voluntaris, a veure la Gran cercavila matinal a l’avinguda Catalunya davant la llar d’infants l’Estel i van gaudir d’una diada espectacular.

11.04.2014
Decoració del jardí de Palamós Gent Gran

Amb el lema a Palamós ens vestim de primavera, es decora el jardí del centre amb la tècnica del Knitting. El jardí està decorat des d’abril fins al juny.

11.04.2014
Una flor, un somriure a Palamós Gent Gran

Novè any que es posa en marxa la iniciativa “Una flor, un somriure”. Amb aquesta, es demana a la ciutadania que col.labori amb els residents de Palamós Gent Gran i que porti una planta per poder omplir de vida i color els jardins de la residència.

16.04.2014
El Banc d’Ulls per al Tractament de la Ceguesa de la Fundació Barraquer reconeix la tasca de l’Hospital de Palamós

Ha estat entregat el diploma de Col·laborador de Mèrit al nostre hospital, en reconeixement a la tasca de suport solidari que ha dut a terme.

El Banc d’Ulls per al Tractament de la Ceguesa de la Fundació Barraquer és una entitat no lucrativa, fundada el 1962 per Ignasi i Joaquim Barraquer. El seu objectiu, entre d’altres, és conscienciar la societat a favor de la donació de teixit ocular per a operacions de trasplantament de còrnia i empelts d’escleròtica.

En aquest sentit l’Hospital de Palamós ja fa més de 10 anys que hi col·labora havent aconseguit en aquests dos darrers anys més d’una trentena de donacions. El lideratge d’aquestes donacions, a casa nostra, va a càrrec dels supervisors de nit Dalmau Vila i Hug Joan que fan una molt bona tasca de conscienciació i que dona com a resultat que gent amb còrnies afectades puguin tenir una nova oportunitat de recuperar la visió.

Per tot això el Banc d’Ulls, en un acte de reconeixement, va voler fer-nos entrega del diploma de Col·laborador de Mèrit. L’acte es va realitzar el passat 8 d’abril a l’Auditori de l’Institut Barraquer de Barcelona i el guardó va ser entregat a Xavier Arrebola, com a representant de la nostra entitat, de la mà del Professor Joaquim Barraquer en presència dels seus fills la Dra. Elena Barraquer i el Dr. Rafael Barraquer.

24.04.2014
Sant Jordi a casa nostra

El voluntariat de l’Hospital de Palamós acosta els festejos de la diada de Sant Jordi a la gent ingressada repartint roses i punts de llibre de producció pròpia. Residents de Palamós Gent Gran i voluntariat de la Creu Roja surten al carrer a vendre les seves manualitats.

Sant Jordi és una diada que no queda en l’oblit per als nostres residents i residentes. Encara no sortim del Carnaval que, a la cuina dels voluntariats ja tothom fa preparatius per Sant Jordi.

A l’Hospital, el voluntariat ha repartit roses i punts de llibre de producció pròpia que han tingut molt bona acollida per part de la gent ingressada.

A Palamós Gent Gran, des del mes de febrer, en els tallers de manualitats que el voluntariat organitza cada dijous, han estat treballant tot un assortiment de productes per vendre en la diada de Sant Jordi: roses i flors de paper i de crochet de format gran i petit, arracades, anells, polseres, agulles de cabell… tot a punt per fer parada al matí al carrer major i a la tarda a les admissions del pròpi centre.

El valor de tot plegat: la satisfacció personal de tots els implicats pel resultat positiu d’una feina feta dia a dia amb il·lusió.

09.05.2014
Ràdio Palamós realitza una entrevista sobre el SERME en el seu espai setmanal Temps d’esport

En motiu del primer mes de funcionament del nou servei de medicina clínico-esportiva de l’Hospital de Palamós a través de la seva divisió privada Hospital Clínic Costa Brava.

Jordi Rodríguez entrevista a Quique Aliño, Director del SERME i a Josep Carballude, Tècnic esportiu del SERME, després d’un mes de funcionament del nou servei que, a través d’un equip interdisciplinari de professionals, es marca com a objectiu fer que l’usuari disposi d’eines preventives i de planificació perquè pugui gaudir de la pràctica de l’esport amb total seguretat.

En l’entrevista es destaca la idea que s’hauria de prendre consciència de que sí que hi ha d’haver una pràctica de l’esport, però de manera segura. Diàriament, gran quantitat de gent surt al carrer a fer esport, gent que inverteix molt en equipament però molt poc en una bona alimentació o en controls preventius com podria ser una revisió anual o bianual.

16.05.2014
Acte de benvinguda i comiat Residents 2014

Un acte, el dia divendres 23 de maig, on es dona la benvinguda als nous residents i s’acomiada als que marxen. Amb la participació d’una ponència convidada a càrrec del Dr. Jordi Varela.

Un any més estem a punt per rebre les noves incorporacions de residents que han triat la nostra organització per realitzar la seva formació especialitzada en Medicina familiar i comunitària, Infermeria familiar i comunitària, Obstetrícia i Ginecologia, Infermeria obstètrico ginecològica i Medicina interna.

També comptarà amb una part acadèmica amb la ponència “Una altra manera de veure la pràctica clínica, a propòsit del sobrediagnòstic i la sobreactuació terapèutica” a càrrec del Dr. Jordi Varela, Doctor en Medicina per la UAB, Diplomat en Epidemiologia i Estadística per CESAM de la Université Pierre et Marie Curi de Paris i Diplomat en Direcció d’Hospitals per ESADE. Editor del blog: “Avenços en Gestió Clínica”.

30.05.2014
Acte de donació de material de la Fundació Oncolliga a l’Hospital de Palamós

Després de la recaptació obtinguda a l’Oncotrail de 2013 la fundació fa la donació de material per millorar el confort dels pacients oncològics que reben assistència a l’Hospital de Dia Mèdic de la nostra entitat, per un valor de 3.630€.

L’acte va tenir lloc la tarda de dijous 29 de maig a l’Hospital de Palamós i va comptar amb la presència d’Hortènsia Doporto, delegada de la Fundació Oncolliga a Palamós, Lluís Comet, director d’Oncotrail, Carla Garrido, responsable de màrqueting i membre d’Oncotrail, M. Teresa Ferrés, Presidenta dels Òrgans de Govern de SSIBE, directius, adjunts i membres del Consell de Direcció de l’entitat, així com els responsables de les unitats d’hospital de dia mèdic, qualitat, comunicació i algun dels corredors SSIBE que van participar a l’Oncotrail.

De la recaptació total de l’Oncotrail 2013, que va ser d’un import de 58.885€, s’han destinat 3.630€ a la compra de material per a la millora del confort dels pacients oncològics que reben assistència a l’hospital de dia (HDIA) mèdic de l’Hospital de Palamós.

El material donat ha estat: 1 armari de 5 taquilles, 1 saturador d’oxigen, 3 tablets, 4 MP4, 1 cadira de rodes, 11 coixins cervicals, 5 coixins lumbars, 500 auriculars d’un sol ús i pendent de rebre 4 coixins adaptadors de braç i guants de cotó.

10.06.2014
Xerrada sobre tractament hormonal en càncer de mama a càrrec de la Dra. Gemma Viñas, oncòloga de l’ICO de Girona

Va ser el divendres 6 de juny en un acte obert a tothom, organitzat per l’AECC Girona i amb la col·laboració de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, on tots els assistents van poder gaudir d’una exposició molt pràctica i clara i sortir dubtes amb la Dra. Viñas a través del torn de preguntes.

A l’inici de la xerrada també es va fer una presentació de les activitats que l’AECC Girona du a terme i molt concretament el programa “Molt per viure” que té com a objectiu ajudar les persones afectades de càncer de mama a afrontar la malaltia i millorar la seva qualitat de vida.

19.06.2014
Puentes.RU i Rusaktiva organitzen en la Fundació Joan Miró un acte sobre cultura i negocis amb la comunitat russa. Hospital Clínic Costa Brava hi participa aportant la seva experiència

Tant Puentes.ru com Rusaktiva són dues plataformes que treballen amb l’objectiu d’establir ponts entre Rússia i Espanya per a connectar empreses, professionals i productes.

En el programa estava prevista la intervenció de l’Hospital Clínic Costa Brava que, de la mà de Manushac Egiazarian i Natàlia Casellas, va presentar l’experiència de Palamós amb la ponència “Prestació de serveis a pacients russos”.

26.06.2014
Divendres 13 de juny SSIBE va acollir la trobada Enredadosensalut. Parlem de Formació Continuada

Enredadosensalut és un grup de treball format pels coordinadors de formació de la majoria de centres i hospitals de Catalunya.

L’objectiu d’aquest grup, amb 8 anys d’antiguitat, és mantenir un fòrum tècnic on compartir coneixement i experiències, presentar eines i recursos per a la gestió de la formació continuada, debatre estratègies, i en definitiva servir de plataforma de benchmark entre les diferents entitats participants.

Després de la benvinguda institucional i d’una pinzellada de l’activitat de formació feta a la nostra entitat al llarg de 2013 a càrrec de Mariona Casanovas-Directora de RRHH, en aquesta edició es van presentar temes tan interessants com:

• Entorn de Formació de SSIBE. Més enllà del sistema d’aprenentatge – utilització de la plataforma moodle com a eina de gestió i difusió de la formació. SSIBE-Francisco Rodrigo.

• Programa SAIT (Sistema d’Avaluació de les Instruccions de Treball). SSIBE-Francisco Rodrigo. Després d’impartir la formació de les instruccions de treball als professionals, el comandament fa un seguiment i avaluació de resultats en el lloc de treball a través d’una APP del sistema operatiu Android, desenvolupat per EMPORHOTEL AIE i Proquibsa. Els resultats reverteixen en punts de millora formatius individuals en la instrucció de treballadors/es, permetent la seva competència tècnica i professionalització.

Vídeo joc formatiu en RCP. UdG- Sra. Imma Boada. La UCF (aliança de les patronals Unió i Consorci en matèria de Formació) ha incorporat en el seu catàleg un curs de RCP en modalitat blended, avalat pel Consell Català de ressuscitació, que properament implantarem a la nostra organització i que consta de 3 parts. La part teòrica es farà a través de moodle i ha estat dissenyada per professionals de SSIBE, la part teòrica/pràctica incorpora un vídeojoc dissenyat per la Universitat de Girona i la part pràctica la farà cada centre amb els seus propis recursos de simulació.

Accés a la informació continguda a la intranet corporativa a través d’una APP. ALTAHIA-Bartomeu Ayala.

Complementàriament, el Consorci per a la Normalització Lingüística, va presentar el programa de voluntariat per la llengua que ja s’ha implementat en algun hospital (Anna Gallego i Esther Santaló).

01.09.2014
Cadena Ser Radio Girona entrevista al Dr. José Maria Inoriza per conèixer l’activitat de la cambra hiperbàrica aquest estiu

L’entrevista radiofònica, emesa el passat 25 d’agost, fa referència a l’evolució del nombre d’accidents d’immersió als darrers anys.

De l’entrevista realitzada per Cadena Ser Radio Girona es destaca que fins al 15 d’agost i a dos mesos de tancar la temporada de busseig, l’Hospital de Palamós ha atès a 20 bussejadors, 14 dels quals han precisat tractament a la cambra hiperbàrica, el mateix nombre de pacients atesos durant tot l’any 2013.

Explica Dr. José Maria Inoriza, coordinador de la Unitat de la Medicina Hiperbàrica, que aquest 2014 han repuntat les immersions, tot i això se’n fan moltes menys que fa 5 anys i això comporta que també la tendència d’accidents de busseig segueixi a la baixa.

 

També destaca que la disminució d’accidents de busseig no s’ha produït perquè els submarinistes tinguin una millor formació, sinó perquè hi ha menys immersions.

La cambra hiperbàrica de l’Hospital Palamós atén a tots els submarinistes que tenen un accident a la Costa Brava, i que poden patir problemes neurològics com paràlisis, dèficit de sensibilitat o vertigen.

A Catalunya només n’hi ha dues: la de Palamós i una altra a Barcelona i funcionen els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia.

17.09.2014
Ràdio Palamós – L’Hospital de Palamós atén menys urgències que l’estiu passat.

El passat dia 9 de setembre Ràdio Palamós va entrevistar al Dr. Josep Román, cap del servei d’urgències de l’hospital de Palamós. De l’entrevista es desprèn que aquest estiu s’han atès al voltant de 13.400 urgències, un dos i mig per cent menys que en el mateix període de l’any passat.

Segons nota de premsa del Departament de Salut, aquesta tendència a la baixa sembla que ha estat comuna a tots els centres hospitalaris de la Regió Sanitària de Girona. Els seus responsables l’atribueixen a la menor afluència de turistes i a que no ha fet una calor forta que hagi desestabilitzat els malalts crònics.

En el següent enllaç podeu llegir-ne la crònica i escoltar l’entrevista feta al Dr. Josep Román.

http://www.radiopalamos.cat/radio.php?ap=a61s00&id_registre=1329

17.10.2014
Celebrem la XXII Jornada de Cirurgia als hospitals de Catalunya i XV Jornada d’Infermeria de Cirurgia

El dia 17 d’octubre es va celebrar la Jornada amb més de 200 persones inscrites. Una de les taules que més expectativa va tenir va ser la taula que tractava les lesions iatrogèniques de vies biliars i una altra taula molt interessant i participativa va ser la taula de casos clínics de resolució urgent.

En la jornada també van participar els premis Virgili i Gimbernat de 2014. Aquests premis els atorga la Societat Catalana de Cirurgia en reconeixement als mèrits obtinguts al llarg de la vida professional d’un cirurgià de dins i de fora de l’estat respectivament. Enguany el premi Virgili es va concedir al Professor Antoni Sitges Serra, catedràtic de cirurgia de la UAB i Cap de departament de cirurgia endocrina de l’Hospital del Mar i el premi Gimbernat es va atorgar al Professor Göran Akerström, Cap del departament de cirurgia endocrina de l’Hospital Universitari d’Uppsala (Suècia),

A la jornada d’infermeria es van abordar temes molt interessants, uns de més clàssics com el tractament del peu diabètic o el maneig de les ostomies i d’altres més innovadors com la teràpia negativa en les cures de cirurgia general o els Fast-track.

Pel que fa a les comunicacions orals i pòsters, es va donar el premi a la millor comunicació oral a la presentació l’”Abordaje integral del Pie Diabético en una Unidad de larga estància de un CSS” presentada per Jordi Montià i Daniel Moreno, infermers del centre de Palamós Gent Gran i al millor pòster a “Satisfacció del pacient sotmès a cirurgia bariàtrica després de la implementació d’una via clínica” defensat per infermeres de l’Hospital del Mar.

17.10.2014
Actualització del Protocol d’actuació davant la sospita de FHVE a la nostra entitat

Sessió informativa sobre la Febre Hemorràgica pel Virus de l’Ebola (FHVE), a càrrec de la Dra. Àngels Masabeu i el Servei de Prevenció, el dia 22 d’octubre.

En relació la febre hemorràgica pel virus de l’Ebola, i seguint les darreres recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la instrucció 11/2014 de CatSalut, us informem que s’ha revisat i actualitzat el Protocol d’actuació davant sospita de febre hemorràgica pel virus de l’Ebola a l’Hospital de Palamós i CABE.

24.10.2014
Se celebra la II Jornada de tutors de Formació Sanitària Especialitzada de SSIBE

Dijous 23 d’octubre, amb més d’una vintena d’assistents, tots ells professionals mèdics i d’infermeria de totes les unitats docents de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà.

La jornada anava adreçada a tots aquells que d’una manera o altra tenen relació en la formació dels residents ja sigui com a tutors o com a col·laboradors docents.

Es va fer una xerrada sobre el nou Reial Decret de juliol de 2014 i la troncalitat, que anava a càrrec del Dr. Josep Román, President de la Comissió de docència. Explicava com faran la residència les futures generacions de metges, amb tota probabilitat, a partir de 2016. Afirmava que encara resten moltes incògnites de com es posarà a la pràctica i també reflexionava sobre quin significat té per al funcionament de les unitats docents que tenim a SSIBE.

Seguidament, el Dr. Dídac Ettinghausen, Cap d’estudis de la UDMAFiC i els tres coordinadors de centre docent, Dra. Eva Carpintero, Dra. Alicia González i Dr. Ignacio Pascual, van dedicar el gruix de la Jornada a l’avaluació dels residents amb una presentació sobre la legislació publicada, constrastant com s’ha anat desenvolupant, la seva vigència i com es veurà afectada per l’imminent Decret català sobre FSE i el mateix decret sobre troncalitat quan es posin en funcionament les unitats docents troncals al voltant del 2016. Els tres coordinadors van presentar quatre vídeos de reunions simulades d’un comitè d’avaluació que va donar peu a un extens i ric debat sobre la teoria i la pràctica de com es fan les avaluacions de cada rotació, com també de l’anual i final de residència dels nostres residents.

Com a conclusió es van fer propostes de millora a presentar a les Comissions de docència de l’entitat.

 

17.11.2014
Concurs de fotos SSIBE – 13a edició

El tema d’aquest any va ser “Miralls”. Cada autor pot participar amb un màxim de 5 fotografies i la modalitat era exclusivament digital (càmera o dispositius mòbils).

Un total de 74 fotografies eren les que participaven de la mà de 30 autors i els premis que es van atorgar van ser:

Felicitació de Nadal: Atorgat a Anna Pérez Guilera per la fotografia “Núvols emmirallats”

3r. Premi, que va tenir un empat, i per decisió de l’organització és va atorgar als dos participants per igual: Atorgat a Magdeleine Hostie per la fotografia “Barrets de palla” i a Xavier Casanovas Rigall per la fotografia “Emmirallant el temps”.

2n. Premi: Atorgat a Juan Ignacio Sáenz Hernáiz per la fotografia “T – 1”

1r. Premi: Atorgat a Xavier Manubens Tocabens per la fotografia “Dins d’una bombeta”

10.12.2014
Donem la mà a la Salut – Fullet SSIBE d’activitat 2003 – 2013

S’ha elaborat un fullet resum on es mostra l’evolució de la nostra activitat en aquests darrers 10 anys.

Amb l’ànim de fer partícips als ciutadans dels projectes i els resultats de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, s’ha elaborat un fullet resum on es mostra l’evolució de la nostra activitat en els darrers 10 anys 2003-2013 i la informació més rellevant de la nostra entitat.

Tot i que se’n farà difusió a través dels dispensadors de tots els nostres centres, podreu consultar el document seguint el següent enllaç.

18.12.2014
Acte de Nadal 2014

Enguany es va celebrar el dimecres 17 de desembre amb un homenatge als professionals que es jubilaven el 2014 i amb el lliurament dels premis del 13è. Concurs de fotografia.

Com cada any professionals i òrgans de govern de l’entitat van tenir l’oportunitat de gaudir d’un moment de trobada i participació dins d’aquest acte.

Aquest any es jubilaven: Irene Gil Montserrat, auxiliar d’infermeria a l’Hospital de Palamós, que portava 24 anys a l’empresa, Ana Maria Llavona González, auxiliar administrativa de l’ABS de Torroella de Montgrí, que n’hi portava 17, Lourdes Serrallonga Casas, infermera a l’ABS de Palamós des de fa 38 anys i Francesc Tobías Castellà, Infermer a l’ABS de La Bisbal d’Empordà durant 17 anys.

29.12.2014
Palamós Gent Gran celebra el Nadal

Per aquestes diades, els/les residents ja han gaudit de diverses activitats.

Des d’un sopar de gala en el que han pogut gaudir d’un menú ben festiu i d’un ball de fi de festa amb música en viu i en directe, fins a les cantades que els van oferir els grups com Coro Rociero Azahares, Coral Escalem o Añoranzas del Sur de la Casa cultural d’Andalusia, o la diversió amb els Bingos nadalencs. A més van organitzar una paradeta de Nadal al mercat de Palamós amb productes d’elaboració pròpia.

Desembre 2014
Calendari solidari Palamós Gent Gran

Coincidint que l’any 2015 Palamós Gent Gran complirà els 10 anys, per iniciativa dels professionals del centre s’ha elaborat un calendari amb fotos dels treballadors i els diners recaptats es destinen al banc d’aliments.

© 2015 SSIBE
Agraïm la col·laboració de Francesc Tauler i Núria Clara que, d'una forma desinteressada,
han aportat bona part del material fotogràfic que confereix aquesta memòria.


Navegadors recomanats per a una correcta navegació:
Safari, Firefox, Chrome, Explorer