Setmana Mobilitat Sostenible i Segura

Del 16 al 22 de setembre

Edició 2017

Vetllar per una vida saludable, sostenible i segura i reforçar el poder de la ciutadania per millorar la qualitat de l'aire que respirem.

Sota el lema 'Mobilitza't per un aire més net!', la Setmana del 2017 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el poder de la ciutadania per millorar la qualitat de l'aire que respirem.

Un any més, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) se suma a la campanya de conscienciació per tal d'informar sobre les diferents opcions de mobilitat sostenible que els usuaris i treballadors tenen per desplaçar-se fins als nostres centres.

Un any més, Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) se suma a la campanya de conscienciació per tal d'informar sobre les diferents opcions de mobilitat sostenible que els usuaris i treballadors tenen per desplaçar-se fins als nostres centres.

Objectius

Els objectius de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSS) són:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible.     
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.     
  • Impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l'ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Com es pot arribar als nostres centres?

Sovint es creu que el cotxe o la moto són els modes de transport més eficients a l'hora de desplaçar-se. Aquesta eficiència sol tenir en compte només el factor temps, però si es valoren altres aspectes com la qualitat de l'aire, l'energia, l'ús d'espai públic, la contaminació acústica, existeixen altres opcions igual o millors. Les repassem:

  • A peu. Òbviament és la millor opció: la més barata, la més eficient i millor per al medi ambient. Alhora serveix per realitzar els 30 minuts d'exercici diària que es recomana.
  • Bicicleta.  El Consell Comarcal del Baix Empordà ha realitzat una gran tasca de recuperació dels camins rural i convertir-los en pistes ciclables. Són més de 250km que transcorren allunyats de les grans vies de comunicació. Una opció amigable amb el medi ambient que permet descongestionar trànsit i reduir la contaminació acústica i millorar la qualitat de l'aire.
  • Transport públic. Tot i que limitada, el Baix Empordà ofereix una xarxa de transport públic que permet desplaçar-se sense haver d'agafar el cotxe. Podeu consultar els horaris al web de Moventis.
  • Cotxe compartit. El cotxe és també una opció molt vàlida, si l'ocupen dos o més passatgers. A SSIBE disposem d'una aplicació interna que posa en contacte diferents usuaris per tal de compartir trajectes i reduir així  el nombre de cotxes a la carretera durant les hores punta d'entrada i sortida a la feina. A més, existeixen diferents App per compartir cotxe. El portal de referència Autobild repassa en aquest article les millors opcions.

Activitats

El vehicle elèctric

Un dels modes de transport més eficients en termes energètics i de qualitat de l'aire és el vehicle elèctric. Actualment, la Generalitat de Catalunya està desplegant una xarxa de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics i les vendes d'aquests vehicles creix any rere any.

És per això, que durant la setmana del 16 al 22 de setembre, l'Hospital de Palamós ha disposat d'un material expositiu  de l'Institut Català d'Energia on es detallen els avantatges i beneficis de la mobilitat elèctrica i els vehicles més venuts de l'any 2016. També s'oferiran tríptics informatius per als interessats.

Caminada saludable

La darrera de les iniciatives que des del SSIBE es realitzarà, ha estat una sortida del grup de caminades que té el SSIBE. Aquest cop s'ha fet una sortida el dia 29 de setembre, a les 15h. La sortida, des de l'aparcament del vial del Port i s'ha arribat fins a la platja de Castell.
El grup realitza una sortida cada mes i està obert a tothom qui vulgui participar-hi. Si voleu formar-ne part, podeu enviar un correu a la Núria Vidal a nvidal(ELIMINAR)@ssibe.cat