Jornada: Registres clínics, font de recerca

| Seminaris GRESSIRES

Amb Jaume Marrugat, Josep Garre i Rafel Ramos

El passat dimecres 11 va tenir lloc la segona sessió del cicle commemoratiu del 15è aniversari del Comitè de Recerca de SSIBE, alhora també, seminari GRESSIRES. De la mà de Marc Carreras, que va presentar la jornada, vam tenir l'oportunitat de gaudir de la presència i experiència d'experts de reconegudíssim prestigi que ens van parlar del com i el per què utilitzar les bases de dades de registres clínics.

La ponència inaugural titulada "Els estudis prospectius poblacionals: utilitat, precisió i condicionants. El cas REGICOR", la va presentar el Dr. Jaume Marrugat, que és investigador principal del REGICOR, (que va néixer com a Registre GIroní del COR), i que agrupa més de 50 investigadors dels grups de recerca EGEC i CARIN de l'IMIM de Barcelona, del Servei de Cardiologia de l'Hospital Josep Trueta i la Unitat d'Investigació en Atenció Primària de Girona. Des de l'any 1978 investiga la distribució de la cardiopatia isquèmica, els seus factors de risc a la població i les millors formes de prevenció.

El Dr. Marrugat va fer especial èmfasi en els criteris per crear un registre o una anàlisi de big data, els problemes dels assaigs clínics, i la utilitat dels estudis de cohort, entre d'altres temes.

A continuació, va tenir lloc la taula rodona, moderada pel Dr. Marc Pérez, que va comptar amb la presència de Josep Garre, que va parlar del ReDeGi, integració multicèntrica de dades sobre demències; Rafael Ramos, amb el SIDIAP, dades d'atenció primària de qualitat per a la recerca, i José Maria Inoriza, expert de SSIBE que ho va fer sobre dades de morbiditat i despesa sanitària per a la recerca a SSIBE. L'objectiu d'aquesta taula va ser destacar les oportunitats que poden tenir els professionals assistencials al disposar d'informació molt útil per als seus projectes de recerca. L'interessant debat que es va obrir entre els ponents i els assistents va permetre contrastar les diferents visions.

Des de les ABS i Palamós Gent Gran, qui no va poder assistir a la sessió en mode presencial, va poder seguir totes les intervencions en directe via streaming.