18 de novembre: Dia Europeu per a l'ús prudent dels antibiòtics

| Prevenció i promoció de la salut

La iniciativa pretén fer una conscienciació del consum responsable dels antibiòtics i unir esforços per tal de reduir al màxim les resistències.

El present escenari ens porta a pensar que, si les resistències segueixen creixent, no es disposarà d'antibiòtics eficaços.

Les dades més recents confirmen que el nombre de pacients infectats amb bacteris resistents creix a tot el món i augmenta la preocupació sobre les infeccions ocasionades per microorganismes resistents a diferents antibiòtics, els anomenats bacteris multiresistents o "superbacteris", esdevenint una seriosa amenaça per a la salut de la població.

Entre les estratègies prioritàries del Departament de Salut està la conscienciació i la promoció de pràctiques per a la prevenció de les infeccions i l'ús apropiat dels antibiòtics. En aquesta línia, el Departament de Salut participa en el "Pla nacional per reduir les resistències als antibiòtics", des del seu inici a l'any 2014, donant resposta al Parlament Europeu que sol·licitava als Estats membres la implantació d'una estratègia per a fer front a les resistències antimicrobianes. També en el Pla de Salut de Catalunya 2016-20, es va incloure la fita d'implantar projectes de disminució de les resistències a antibiòtics als centre sanitaris.

Amb aquesta finalitat s'estan implantant, a nivell territorial, els programes d'optimització de l'ús d'antibiòtics (PROA) a hospitals d'aguts, a l'atenció primària i a l'atenció sociosanitària.

Paral·lelament es recorda que cal integrar les activitats de gestió dels antimicrobians amb les de prevenció i control de les infeccions (per exemple la higiene de mans) i les de vacunació.  

A l'Hospital de Palamós tenim un equip PROA que vetlla per la bona utilització dels antibiòtics i la higiene de mans. A l'Àrea Bàsica de Salut de Torroella de Montgrí ja fa temps que es treballa conscienciant la ciutadania sobre el consum responsable d'antibiòtics i això es fa a través de missatges publicats a les pantalles informatives del CAP.

Recordeu, la seguretat és cosa de tots, sumant esforços aconseguirem ser més segurs!