12 de desembre: Dia Mundial de la Disfàgia

| Assistencial

Treballem per millorar la qualitat de vida dels pacients disfàgics.

Cada 12 de desembre se celebra el Dia Internacional de la disfàgia, una alteració associada a les molèsties o problemes per empassar.

Segons la Fundació Espanyola de l'Ictus, la disfàgia és un dels primers símptomes després d'un Ictus. No obstant això, no només les persones que pateixen un Ictus poden presentar disfàgia. També persones amb parkinson, paràlisi cerebral, alzheimer, traumatismes craneoncefàlics, esclerosi, càncer de cap i coll, o qualsevol malaltia neurològica crònica o progressiva.

El o la logopeda és el professional sanitari responsable de fer el diagnòstic i iniciar si cal un tractament  per rehabilitar i compensar la funció alterada, però hi ha un equip multidisciplinar implicat format per: dietistes, nutricionistes, metges, infermeres, farmàcia i radiòlegs on cadascú des de la seva especialitat ajuden a millorar la qualitat de vida del pacient.

A SSIBE hem realitzat diferents activitats de difusió de la disfàgia i per millorar la qualitat dels pacients diagnosticats: a l'octubre de l'any passat vam realitzar un taller de cuina per a pacients amb disfàgia, hem elaborat tríptics informatius i articles de divulgació a la Revista Baix Empordà Gastronòmic i col·laborem amb l'Hospital Trueta per ajudar en temes alimentaris a nadons i prematurs i de risc.

Et proposem aquesta petita enquesta per valorar quina experiència tens associada amb el menjar i empassar els aliments.  Si respons la a majoria de preguntes amb un sí, pot ser que tinguis algun problema relacionat amb la difàgia i t'aconsellem que contactis amb el teu logopeda.

Dia Mundial Difàgia