_Durant tot l’any hem realitzat campanyes informatives i celebrem diversos dies mundials amb els nostres usuaris i amb la comunitat
Activitats per promoure la tasca dels infermers i infermeres a l’atenció primària
El dia 12 de maig hem commemorat del Dia Internacional Infermeria amb accions de sensibilització a les ABS de la Bisbal d’Empordà, Palamós, Torroella de Montgrí i Palafrugell. S’han instal·lat taules per a informar sobre les especialitats d’infermeria que es poden trobar a l’atenció primària, quines són les seves funcions – es reparteixen tríptics informatius – i s’informa de quin és l’infermer de capçalera assignat, en cas que es desconegui. També es posen pòsters i missatges a les pantalles.
Urgències? Vine a Primària!
Amb l’arribada de l’estiu, la població estacional de la nostra zona creix considerablement i per això hem fem una campanya de reforç informatiu en relació als recursos assistencials de la comarca i els reforços d’estiu als consultoris de l’Estartit i Sant Antoni de Calonge i dels CAP de Palamós i Palafrugell.
També hem recordat que per a problemes de salut lleus no cal acudir a urgències de l’hospital i es pot ser atès a d’altres centres d’atenció continuada com els CAP o els consultoris locals.
També hem informat que es pot consultar el temps d’espera dels nostres centres al nostre web per planificar a quin centre és més convenient assistir; i a nivell català que existeix l’APP InfoUrgències, que proporciona el temps d’espera a tots els hospitals catalans.
Els mesos d’estiu s’han atès 58.563 persones al Servei d’Urgències de l’Hospital i al Programa d’estiu de les àrees bàsiques de salut, i han augmentat en relació als anys anteriors. Les visites a l’hospital solien presentar situacions més greus i va millorar el temps d’espera per als pacients que van haver d’ingressar. Han augmentat el nombre de visites fetes al Programa d’estiu de les àrees bàsiques de salut en un 3%.
Dia mundial del pacient ostomitzat
El 6 d’octubre hem celebrat aquest dia mundial (que és el 7 d’octubre) i ens hem sumat a la campanya que inicia el Proyecto Gesto “Pon una bolsa en tu vida” amb la qual pretén normalitzar la situació d’un pacient que viu amb una ostomia.
A l’Hospital de Palamós, Patrícia Ferrer és la infermera estomaterapeuta i a l’atenció primària comptem amb infermeres referents que han rebut formació específica. A l’ABS de Palamós és Anna Bohigas. A l’ABS de Palafrugell: Tània Romero. A l’ABS de La Bisbal: Cristina Cama i a l’ABS de Torroella de Montgrí: Gisela Pairet. Totes 5 treballen en equip per donar una atenció de qualitat i proximitat a les persones amb ostomies. No totes les ABS de Catalunya tenen aquesta figura i suposa un valor afegit en l’atenció d’aquests pacients
Com a territori hem participat en el programa de detecció precoç del càncer de colon i també els nostres centres faciliten l’accés als lavabos a aquelles persones que tenen la targeta “No puc esperar”, per a persones amb malalties no infeccioses que tenen urgència en l’ús dels WC.
Dia mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC)
El 15 de novembre hem celebrat aquest dia mundial i s’han fet accions per sensibilitzar a la població de majors de 60 anys, que sovint pateix la malaltia i no està diagnosticada.
S’han organitzat tallers tèorico-pràctics als casals de gent gran sobre els inhaladors (com són, com funcionen i les recomanacions principals). Els cursos han estat conduïts pels professionals d’infermeria dels centres d’atenció primària.
Dia Europeu de la Reanimació Cardiopulomonar (RCP)
El 16 d’octubre hem celebrat aquest dia i cada any l’European Resuscitation Council organitza diferents actes arreu del continent per promoure les tècniques de reanimació cardiopulmonar.
A Catalunya, la campanya la coordina el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i s’han realitzat diferents actes divulgatius el dia 15 d’octubre per tal d’explicar en què consisteix la RCP.
A Palamós, voluntaris han realitzat tallers de RCP bàsica amb 6 maniquins cedits per Creu Roja Sant Feliu de Guíxols i l’Hospital de Palamós i el SEM han ensenyat com és una ambulància del SEM. Alhora, al migdia s’ha realitzat una flashmob simultània al ritme de la cançó dels Bee Gees “Staying Alive”, que és el mateix ritme amb què s’ha de realitzar la tècnica RCP.
Campanya de sensibilització per a un ús racional dels antibiòtics al CAP de Torroella
De setembre 2017 a maig del 2018, el CAP de Torroella ha iniciat la segona fase de la campanya de sensibilització per a un ús racional dels antibiòtics.
L’objectiu de la campanya ha estat informar sobre l’ús adequat d’antibiòtics, focalitzat en el seu no ús en les malalties de vies respiratòries més freqüents com la grip, el refredat o les amigdalitis. S’han editat materials informatius que es reparteixen al centre, així com pòsters informatius amb les recomanacions sobre el seu ús, què són i en què consisteix la resistència als antibiòtics. A més, les pantalles informatives del centre s’han emès consells i informació sobre els antibiòtics durant tots aquests mesos.
La primera fase de la intervenció va consistir en dues intervencions formatives dirigides als professionals del centre i a la informació argumentada oral i, en alguns casos, escrita a la població assistida i diagnosticada dels processos infecciosos seleccionats en l’estudi.
La campanya ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torroella i de les diferents oficines de farmàcia de la població.
Exposició fotogràfica “El camí de la llet: de les mares donants, als nadons prematurs”
Amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que enguany s’ha celebrat del 9 al 15 d’octubre, LactApp ha organitzat, juntament amb el Banc de Llet de Catalunya i Dits Petits, l’exposició fotogràfica “El camí de la llet: de les mares donants, als nadons prematurs”.
L’exposició s’ha pogut visitar a l’àrea de consultes externes de l’Hospital de Palamós i s’hi poden veure fotografies de gran bellesa de nadons prematurs i la donació de llet materna. Han estat realitzades de forma altruista per les fotògrafes Victòria Peñafiel i Mireia Navarro.
L’exposició fotogràfica vol incentivar la donació de llet materna, vital per a la recuperació dels nadons prematurs. A més de la mostra fotogràfica de Dits Petits, hi ha informació sobre el procés de donació i l’extracció de la llet.
Està previst que l’exposició sigui itinerant als nostres centres d’atenció primària.