_2a. edició A l’abril cuida’t amb salut.
Comissió de Prevenció i Promoció de la Salut
A l’abril cuida’t amb salut
La segona edició de l’acció de sensibilització sobre hàbits de vida saludables i promoció de la salut amb més de 30 activitats als diferents centres de SSIBE, una matinal a la platja i una jornada de formació sobre alimentació van ser els principals eixos de la campanya “A l’abril, cuida’t amb salut!” que el 2017 es va tancar amb més de 500 participants.
La iniciativa sempre ha perseguit conscienciar sobre la importància d’adquirir hàbits saludables tant a la feina com a la vida diària, implicant ciutadania, comunitat i professionals. És per això que durant tot el mes d’abril s’han proposat activitats tant internes com externes i d’allò més diverses: zumba, mindfulness, ioga, pilates, estiraments globals o chikung en són alguns exemples.
L’acció principal adreçada a ciutadania ha estat la jornada de promoció de la salut el 8 d’abril al Passeig del Mar de Palamós. Durant tot el matí, al voltant de 150 persones han realitzat tot un seguit d’activitats gratuïtes com ioga, spinning, aerodance, així com tastets de rem, natació en aigües obertes o slackline, que han comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós, Emporhotel, SERME, Gimnàs Mes Gavarres, Centre Inspira esport i salut, Club Natació Palamós, Cobosmika Seeds (Cobosmika Company), Creu Roja Sant Feliu de Guíxols, Club de rem Palamós, Club Alpí Palamós i Mario Pla (ioga).
Gairebé 300 professionals de l’entitat han participar en alguna de les sessions i tallers que s’han preparat.
L’acte de cloenda de la campanya ha estat la 2a jornada d’Empresa Saludable, que aquest any versava sobre alimentació saludable. Ha comptat amb ponents de renom com els Drs. Estruch i Fitó que han parlat sobre els estudis PREDIMED i PREDIMED Plus dels beneficis de l’oli d’oliva verge extra i del paper del vi en la dieta mediterrània. El cuiner Quim Casellas ha posat èmfasi en la proximitat i la cuina de temporada de la seva cuina i els Srs. Quim Folguera i Miquel Ferrer han presentat el projecte Masia 360 del Futbol Club Barcelona, un projecte integral de formació a l’esportista del Club. La jornada ha tingut un gran èxit d’assistència amb 85 participants, que han acabat el matí amb una degustació de productes saludables i de proximitat a càrrec d’Emporhotel. Més enllà d’aquesta jornada, tant la població en general, com professionals de l’entitat i els seus familiars, han pogut gaudir al llarg del més d’abril i de la resta de l’any de prop de 40 activitats –on hi ha participat 287 treballadors/es-, totes amb l’objectiu de promoure la salut, l’exercici físic, l’alimentació saludable i el coneixement del nostre entorn. Algunes d’aquestes activitats han estat sobre activitats físiques com Chikung, Feldenkrais, ioga o pilates, però també activitats sobre alimentació saludable com la fàbrica de formatges de Fonteta (maig), als arrossars de Pals (10 de juny), taller de cuina (17 de juny), el celler de Can Sais (30 de setembre) o al Trull de La Bisbal (novembre).
Podeu veure les fotografies de la campanya en aquest enllaç.
Comitè d’Ètica
El 8è Cine Ètic va portar les vacunes a debat
S’ha celebrat la 8a edició del Cine Ètic del SSIBE amb el tema “Les vacunes a debat”. S’ha projectat el documental “I tu, vacunes” emès pel programa 30 minuts de TV3.
Posterior a la projecció s’ha fet una taula rodona amb debat i col·loqui entorn a les vacunes amb la Dra. Teresa Forcades, el Dr. Josep Maria Busquets i el Dr. Pere Plaja, amb el Dr. Juan José Garcia, cap de servei de pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu, com a moderador. El públic també ha tingut el seu espai per exposar el seu punt de vista.
8 edicions de cinema ètic a Palamós
Des de 2010 s’han tocat diferents temes delicats com la mort, el maltractament a la gent gran o l’avortament.
Aquestes són les projeccions realitzades:
- 1a edició: La mort digna (2010). “La Dama i la mort”, curtmetratge.
- 2a edició: L’eutanàsia (2011). Presentació llibre “Entre la vida i la mort i projecció del curt “Morir sense morir”.
- 3a edició: Dignitat en el viure i el morir (2012). Projecció de la pel·lícula “Las Alas de la Vida”
- 4a edició: Reanimació (2013). Projecció de la pel·lícula “El Milagro de Karintia”
- 5a edició: L’avortament (2014). Projecció de la pel·lícula “4 meses, 2 semanas, 2 días”
- 6a edició Viure la Mort (2015). Projecció del documental de TV3 “No serà fàcil”
- 7a edició: Maltractament a la Gent Gran (2016). Projecció del curtmetratge “ContraNatura”
- 8a edició: Les vacunes a debat (2017). Projecció del documental “I tu, vacunes?”
Col·laborem amb la XII Jornada dels Comitès d’Ètica de Catalunya
El 24 de novembre, hem col·laborat amb la XII Jornada dels Comitès d’Ètica de Catalunya en el 25è aniversari de l’Ordre d’acreditació dels Comitès d’Ètica Assistencial, la norma que impulsa la seva creació en l’àmbit sanitari.
Aquest any la jornada, que s’organitza anualment, s’ha celebrat a Girona i s’han repassat els motius que van donar lloc a la seva creació, quina és la seva contribució a la societat i els reptes de futur.
SSIBE ha col·laborat amb la jornada essent present al Comitè Científic amb Carme Sabrià, que també ha presentat una comunicació sobre maltractament a la gent gran.
Comissió Sense Fum
Setmana Sense Fum
Del 24 al 31 de maig de 2017, els diferents centres de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà han celebrat la Setmana sense fum amb un seguit d’activitats i accions de sensibilització a la població de la comarca, que ha culminat amb el Dia Mundial Sense Tabac, el dia 31 de maig.
La varietat de les accions ha estat molt àmplia, com també el públic al qual s’ha pretès abastar. Així, s’han realitzat xerrades informatives als instituts de Palafrugell per als adolescents, representacions artístiques per als més menuts i experiències d’ex-fumadors, teràpies grupals per als fumadors i proves amb cooxímetre als usuaris dels CAPs.
Fruit de la millora contínua i les accions que es desenvolupen dins el pla Hospital sense Fum, l’any 2017 s’ha aconseguit millorar la certificació que atorga la Xarxa d’Hospitals sense Fum, passant de la categoria bronze a l’argent.
A mode de resum, s’ha editat una infografia on es detallaven les activitats i dades més rellevants de la campanya.
Podeu veure les fotografies al següent enllaç.
Participem a la VII Trobada del Programa d’Atenció Primària Sense Fum
També en l’àmbit Sense Fum, volem destacar la nostra participació en la VII Trobada del Programa d’Atenció Primària Sense Fum. Hem format part del comitè organitzador de la jornada que s’ha celebrat a Girona el 23 de novembre i on s’hi han reunit diferents professionals de referència.
Els temes tractats han estat:
- Actualitzar coneixements sobre tabaquisme i comorbiditat. Donar eines per treballar el tabaquisme quan conviu amb altres malalties o situacions vitals.
- Conèixer experiències pràctiques en el treball del tabaquisme amb la comunitat amb l’objectiu final de dissenyar un protocol
- Intercanvi d’experiències amb la presentació de pòsters presentats.
- Aprofitament d’un espai de debat sobre les estratègies eficaces en tabaquisme
La conferència de clausura ha anat a càrrec de Carmen Cabezas, subdirectora general de promoció de la Salut, del Departament de Salut sota el nom de “Què funciona en prevenció i control del tabaquisme? Què puc fer jo?”.