Revisions bucodentals i vacunació sistemàtica

Comprèn tant la revisió de la salut bucodental de l'alumnat a 1r i a 6è de primària, com la realització de diverses activitats preventives. En cada revisió s'ha emès un informe per a les famílies.

Cada curs escolar des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya conjuntament amb els odontòlegs i estomatòlegs de les nostres àrees bàsiques porten a terme el programa de salut bucodental que comprèn tant la revisió de la salut bucodental de l'alumnat a 1r i a 6è de primària, com la realització de diverses activitats preventives. En cada revisió s'ha emès un informe per a les famílies.

Les escoles es classifiquen segons si tenen un percentatge alt d'alumnat de 1r de primària afectat de càries (igual o superior al 50%) o no. En aquestes escoles es potencia el programa d'activitats, no només durant l'educació primària sinó també abans, durant l'educació infantil, on per exemple es fa l'activitat "Ensenya'm les dents", que introdueix el raspallat dental diari i es donen a conèixer pautes, tant a les famílies, com a infants i educadors, per seguir una dieta de baix risc de càries.

Per reduir la càrrega de malalties bucodentals, els odontòlegs i estomatòlegs recomanen:

  • rentar-se les dents amb un dentífric amb fluor després de cada àpat (cal mantenir nivells alts de fluor a la cavitat bucal)
  • reduir la ingesta de sucres i portar a terme un alimentació equilibrada i saludable
  • augmentar el consum de fruites i verdures
  • deixar de fumar i reduir el consum d'alcohol
  • anar al dentista almenys una vegada a l'any

Més informació sobre el programa de salut bucodental a les escoles.