InstitucionalCiutadansProfessionals
Plana d'inici SSIBE Mapa Web de navegació contacte Accés Restringit
institucional

250č aniversari de l'Hospital de Palamós

L’Hospital de Palamós celebra el seu 250è aniversari

S’ha ideat un logotip commemoratiu i un seguit d’accions durant tot l’any.

26.07.2018
Aquest matí s’ha presentat la campanya de commemoració dels 250 anys de l’Hospital de Palamós i s’ha fet pública la imatge que acompanyarà tota la difusió de la nostra entitat durant el proper any.

El president dels òrgans de govern, Lluís Puig, ha destacat la importància de l’hospital i de l’obertura del testament del Mossèn Miquel Costa, el 31 de maig de 1768, on cedia els terrenys per a la fundació d’un hospital i la construcció d’una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme.

S’han preparat diferents activitats que piloten sobre els tres eixos: passat, present i futur. Són, entre altres, un logotip commemoratiu de l’aniversari, l’edició d’un llibre que recull la història, una recollida de fotografies de l’edifici i activitats en escoles.

Totes aquestes accions s’han realitzat gràcies a un grup de treball específic format per treballadors i extreballadors de l’entitat.

Nou logotip commemoratiu
Per celebrar l’efemèride i el seguit d’actes que es realitzaran en els propers mesos s’ha creat una marca específica per a l’aniversari. Mitjançant una línia que dibuixa el número 250, es fa referència a l’atenció sanitària contínua i alhora es remarquen les 4 fites històriques del nostre centre:

  • 1768. Any en què s’obre el testament de Mossèn Miquel Costa  que cedia els terrenys per construir un nou hospital de pobres al costat de l’actual Capella del Carme.
  • 1952. Edifici bombardejat, es construeix un nou edifici (rosa)
  • 1980. Quan Ramon Espasa publica el Mapa Sanitari i es neix el servei d’urgències. Això iniciarà un procés de transformació de l’hospital els següents anys, que passarà a ser un hospital d’aguts i d’àmbit comarcal  i s’acabarà incloent a la XHUP el 1985 (Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública).
  • 2018. L’actualitat, però que continua cap al futur, per això el 0 dels 250 està obert.

Aquest logotip es mostrarà a les dues entrades principals de l’Hospital i també es mantindrà a la capçalera del nou web i tots els materials que es realitzin durant aquest 2018 i també part del 2019.


Llibre “Els Hospitals de Palamós: 700 anys d’història”

Aquesta tardor veurà la llum el llibre “Els Hospitals de Palamós: 700 anys d’història”. Es tracta d’un repàs històric pels diferents centres de salut que ha tingut la vila de Palamós ja des del segle XIV.

El treball de recerca l’ha realitzat l’historiador Gabriel Martín, que el va presentar aquesta primavera a “Als abrils a l’Hospital”.

 

Recollida de fotos
Avui mateix també s’inicia una recollida de fotos per tal de crear un arxiu de fotogràfic viu, que mostri no només la història de l’hospital sinó que també ajudi a comprendre com ha evolucionat la sanitat i els nostres serveis, visibilitzar tots els professionals que hi treballen o hi ha treballat.

A partir de demà, tothom qui tingui fotografies pot enviar-les a imatges@ssibe.cat o bé portar-les al punt d’informació de la planta 0. Un cop digitalitzades i firmat el consentiment d’ús i reproducció, i que es retornaran l’original i una còpia digitalitzada.

Amb tot el material recollit, se’n realitzarà una selecció i es faran públiques per tal de compartir la nostra història.


Activitats en escoles i instituts

Som conscients que els joves del Baix Empordà són el nostre futur i volem que ells ens ajudin a repensar com ha de ser la sanitat a curt i mitjà termini. Per això s’han preparat accions específiques a les escoles i instituts.

S’ha proposat ajuda i mentoratge a tots els alumnes de Batxillerat de la comarca que vulguin realitzar el seu treball de recerca sobre l’hospital. També s’ha proposat diferents àmbits on concentrar la recerca com poden ser l’impacte econòmic, consideracions ètiques, futures necessitats tecnològiques, models de gestió i sostenibilitat o l’evolució dels professionals i de la salut.

Per als alumnes de primària també s’ha ideat una presentació de la història de l’hospital que anirà acompanyada d’una breu explicació sobre el model sanitari català i quins serveis té actualment el nostre centre. Alhora, també s’organitzarà un concurs de dibuix per tal que ens mostrin com volen que siguin o com s’imaginen els hospitals del futur.

Aquestes no són totes les activitats preparades: també hi haurà d’altres accions que giraran entorn de la història o també algun acte més festiu per celebrar l’aniversari, però es faran públiques més endavant.

Radio Palamós: https://www.palamoscomunicacio.cat/web/hemeroteca.php/1500008832/lhospital-de-palamos-fa-250-anys/1

El Punt Avui:

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/14-salut/1439436-l-hospital-de-palamos-arriba-al-250-aniversari-com-a-referent-sanitari.html

Diari de Girona:

https://www.diaridegirona.cat/baix-emporda/2018/07/27/palamos-lhospital-palamosi-celebra-250/927050.html

Galeria fotogràfica de Flickr (es recomana utilitzar les darreres versions dels navegadors)

 
2018 - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà - C/Hospital n17-19 Edif. Fleming - 17230 Palamós | Valid XHTML 1.0 | Política de cookies