Vacunació antigripal

La campanya de vacunació s'inicia el 22 d'octubre i s'allarga fins al 30 de novembre.

Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern.

El període ideal per fer-ho són els mesos d'octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d'aquest període) i el seu efecte dura un any. La vacuna s'elabora a partir de virus gripals morts; per això mai no pot produir la malaltia.

Cal tenir en compte que protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú (no hi ha vacunes contra el refredat) ni contra altres infeccions respiratòries víriques.

Campanya de vacunació i població de risc

El 22 d'octubre de 2018 s'inicia campanya de vacunació contra la grip a les 4 ABS de SSIBE: Palamós, La Bisbal, Torroella i Palafrugell que s'allarga fins al 30 de novembre.

Durant els primers 15 dies, els infermers i infermeres dels Centres d'Atenció Primària i dels consultoris del Baix Empordà han obert agendes específiques per vacunar a tothom qui ho sol·liciti i pertanyi a algun col·lectiu de risc a qui es recomani vacunar. Pots informar-te sobre la vacunació amb el teu infermer/a de referència i demanar hora trucant al 972 60 92 22 de dilluns a divendres de 8 a 15h.

Passats aquests 15 dies i si encara queden vacunes disponibles, es pot sol·licitar hora de vacunació a l'infermer o infermera de referència del CAP.

Població de risc

A grans trets, les persones en situació de risc davant la grip i que s'hauria de vacunar són:

 • Persones de 60 anys d'edat o més.
 • Dones embarassades
 • Persones amb malalties cròniques, incloent-hi l'asma.
 • Residents en centres per a la gent gran o altres institucions
 • Persones amb obesitat mòrbida.
 • Professionals de la salut
 • Cuidadors de persones que s'han de vacunar

Símptomes, prevenció i recomanacions en cas de grip

Què és la grip i qui s'ha de vacunar?

La grip és una malaltia causada per un virus i que apareix en forma d'epidèmies sobretot a l'hivern. Es caracteritza per un quadre de febre alta, associada a dolors articulars i musculars, mal de cap i gola, malestar general, nas tapat i tos seca. Els símptomes solen durar una setmana però el cansament i la tos poden persistir dues setmanes més.

La grip és molt contagiosa fins al punt que continua sent un problema important de salut pública a conseqüència de les complicacions que apareixen durant les epidèmies anuals. És per això que existeix vacuna de la grip, que cada any és preparada de nou segons els virus que ens afectaran, ja que aquests van canviant contínuament

Prevenció i recomanacions davant la grip

La millor manera de prevenir la grip és vacunar-se, però cal tenir en compte alguns consells per evitar els contagis:

 • Utilitzar mocadors d'un sol ús i tapar-se la boca quan es tussi.
 • Rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó i eixugar-les bé.
 • Ventilar sovint els espais tancats
 • Evitar el contacte directe amb persones malaltes de la grip i no compartir ni menjar ni estris

En cas de dubte, es pot trucar al telèfon de CatSalut Respon (061), que és operatiu les 24h del dia o bé al vostre CAP demanant per l'infermer/a de referència. Intenta evitar acudir a urgències i recorda que els antibiòtics no tenen cap efecte sobre la grip.

En cas de grip, és molt important:

 • Beure molt de líquid com aigua, sucs, brous o infusions
 • No fumar
 • Descansar i fer repòs al llit
 • Per a la febre, es pot prendre un paracetamol cada 6 o 8 hores, si fa falta.

Higiene de mans als CAPs

Una de les accions que es realitzaran als diferents CAP serà la instal·lació d'una taula informativa a l'entrada del centre amb una ampolla de solució alcohòlica per facilitar la higiene de mans, una de les principals recomanacions a l'hora d'evitar els contagis per la grip.

A banda, també es reforçarà el missatge per a la prevenció i recomanacions als CAP amb un rollup amb les principals recomanacions de prevenció amb els símptomes i també suports de sobretaula a les consultes i les pantalles informatives dels centres durant tota la temporada de vacunació.

Prova pilot al CAP de Palamós i reforç a l'Hospital de Palamós

Una de les accions que s'han realitzat aquest 2018 és una prova pilot al CAP de Palamós, on s'ha seleccionat un centenar d'usuaris de la població de risc i que no està vacunada per citar-lo via missatgeria de mòbil a vacunar-se. D'aquesta manera, s'espera augmentar l'índex de vacunació.

A banda, l'Hospital de Palamós reforçarà el missatge de la importància de la vacunació antigripal en algunes àrees de consultes externes i també se senyalitzarà l'entrada del centre i totes les consultes mèdiques, igual com l'any passat es va fer als centres d'atenció primària. La Unitat de Pacient Crònic Complex (UPCC) també vacunarà als seus usuaris durant aquest període.

A banda, durant aquests mesos també es reforçarà el missatge per a la prevenció amb les principals recomanacions de prevenció amb els símptomes a les pantalles informatives dels centres durant tota la temporada de vacunació

Índex de vacunació al Baix Empordà i dels nostres professionals

Com a treballador de la salut (que inclou el personal no assistencial que treballa a centres sanitaris, com personal administratiu, de neteja, cuina, manteniment, etc), estem en contacte amb el virus i, per tant, formem part de la població de risc.

Aquest any, el Departament de Salut recomana que la vacunació dels treballadors de la salut s'apropi al 40%. La taxa global de vacunació a SSIBE i totes les empreses que el formen l'any passat va ser de 25.6%, dos punts per sobre de la mitjana de les entitats sanitàries de Catalunya (23,2%) però allunyat del 40% que recomana el Departament de Salut pel nostre col·lectiu. En total, es van vacunar 421 professionals, gairebé mig centenar més que el 2016.

Per empreses, Palafrugell Gent Gran es va emportar l'any passat la primera posició amb un 40,6% dels seus professionals vacunats. El segueix Sant Feliu Gent Gran (33,3%) i l'Hospital de Palamós amb 201 vacunacions, que suposa el 29% dels seus treballadors.

Per categories professionals, els col·lectius mèdic i d'infermeria són els més conscienciats amb la vacunació: l'any passat es van vacunar el 36,7% dels metges, seguit dels auxiliars d'infermeria amb un 28,6% i personal d'infermeria amb un 27,3%.