Emporhotel participa al Projecte europeu OPTIFEL

El setembre de 2013 es va iniciar el Projecte de recerca i desenvolupament OPTIFEL, liderat per l'Institut National de la Recherche Agronomique francès (INRA) i amb el suport de la Unió Europea dins del 7è Programa Marc Europeu de Recerca i Desenvolupament.

El setembre de 2013 es va iniciar el Projecte de recerca i desenvolupament OPTIFEL, liderat per l’Institut National de la Recherche Agronomique francès (INRA) i amb el suport de la Unió Europea dins del 7è Programa Marc Europeu de Recerca i Desenvolupament.

Hi participen 26 socis de 10 països europeus, entre ells Emporhotel (empresa de serveis hotelers en l’àmbit de la salut participada per les empreses Fundació Hospital de Palamós, Fundació Palafrugell Gent Gran, Consorci Assistencial del Baix Empordà i Fundació Salut Empordà).  Fundació Alicia, Casa Mas i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Monells, que forma part de l’equip coordinador del projecte, són també participants catalans.

Objectiu

El projecte té com a objectiu general definir i proposar nous productes alimentaris per aconseguir una millor alimentació i una millor apetència pels aliments entre la gent gran. Aquest segment de població, en increment a Europa, és especialment sensible a problemes de malnutrició, que es poden traduir en una pèrdua d’autonomia o en una minva de la qualitat de vida.

Així, el principal objectiu és obtenir prototips alimentaris  que  permetin desenvolupar un nou concepte de cuina, casolana, fàcil, ràpida, segura i adaptada a les necessitats nutricionals i funcionals d’aquest grup de població.

El desenvolupament d’aquest nou concepte ha de ser d’utilitat per mantenir l’autonomia i la qualitat de vida de la gent gran, tant si són independents des del punt de vista culinari, com si utilitzen un servei de menjars a domicili.

Evolució del projecte

Enquestes i grups focals a voluntaris
L’any 2014 es van fer enquestes per conèixer les preferències i hàbits alimentaris, la gestió de les necessitats diàries, la preparació d’àpats i les dificultats que es troben a l’hora de menjar.

A la vegada es van organitzar grups focals per a avaluar l’adequació de l’envasat i l’etiquetat  existents actualment al mercat a les necessitats i requeriments de les persones majors de 65 anys.

Concepte Eating Capability i grups de cates
Durant l’any 2014 i el 2015 es fan assajos pel desenvolupament del concepte de Eating Capability en estreta col·laboració amb la Universitat de Leeds a la Gran Bretanya. Aquest terme, que es pot traduir com la “capacitat d’alimentar-se”, pretén establir una relació entre l’estat físic de la gent gran, i la textura òptima per la seva alimentació a nivell individual. 

També es van organitzar diverses  sessions  de cates  amb l’objectiu d’avaluar l’evolució de la capacitat gustativa amb l’edat.

Avaluació de prototips
En aquests moments, el projecte es troba ja en la fase d’avaluació dels prototips alimentaris, organització de cates, anàlisi de les dades recollides i elaboració de la descripció final de productes i sistemes desenvolupats.

Els voluntaris i el suport de professionals

Des del seu inici i fins ara s’ha contactat amb més de 800 persones de la comarca del Baix Empordà, de les quals han participat activament en el projecte un total de 380 totes elles majors de 65 anys.

Els contactes s’han establert a través de centres cívics, associacions de gent gran, esplais i residències assistides de diferents poblacions del Baix Empordà, en concret l’Associació Gent Gran de Palamós, el Centre Cívic Tueda i el Centre Cívic Vilartagues, ambdós de Sant Feliu de Guíxols, L’Esplai de La Bisbal d’Empordà, L’Esplai de Palafrugell, el Consell de la Gent Gran de Palafrugell, el Centre Cívic Vicenç Bou de Platja d’Aro i les residències assistides Palamós Gent Gran, Palafrugell Gent Gran, Sant Feliu Gent Gran i Residència Surís Gent Gran.

Tots ells i elles han participat i col·laborat desinteressadament i activament en el projecte. Com a agraïment han rebut un petit obsequi, que en el cas dels participants que van fer les cates de selecció dels prototips va consistir en tres visites culturals a Palamós: el Museu de la Pesca, la Capella del Carme i una degustació a l’Espai del Peix amb visita a la subhasta diària del peix, coincidint amb els tres desplaçaments que van haver de fer per a col·laborar en el projecte.

Tot aquest treball ha estat possible gràcies a la participació d’aquests voluntaris i voluntàries majors de 65 anys i a la col·laboració dels professionals de l’Hospital de Palamós, Palamós Gent Gran, Palafrugell Gent Gran, Sant Feliu Gent Gran, Residència Surís Gent Gran, Àrees Bàsiques de Salut de Palamós, Palafrugell, Torroella de Montgrí i La Bisbal d’Empordà, Serveis Socials dels Ajuntaments de Palamós, Palafrugell,  Sant Feliu de Guíxols i Calonge i de les entitats Creu Roja i Càritas que han donat suport i assessorament en les diferents etapes desenvolupades per Emporhotel.

Podeu consultar informació sobre el projecte Optifel al web www.optifel.eu i al compte de twitter @optifel