Visita guiada al Trull de La Bisbal d'Empordà

Dissabte 2 de desembre vàrem fer una visita al Trull, com a darrera de les activitats del projecte Empresa Saludable 2017. Alimentació.

13.12.2017

El dissabte 2 de desembre, i organitzada pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals i Medi Ambient, Empresa Saludable, es va fer la visita guiada al Trull de La Bisbal d'Empordà, on hi varen participar una dotzena de treballadors/es i familiars.

Durant la visita vàrem estar acompanyats per la Dra. Teresa Jacas, que ens va explicar les bondats de la incorporació de l'oli d'oliva a la dieta saludable. Alhora, el seu germà  Josep, propietari de la instal·lació, va guiar-nos pel Trull tot explicant-nos el procés d'elaboració de l'oli -des de que arriben les olives i fins l'embotellament- i vàrem acabar fent un tast de pa amb oli.

Què és el Trull de La Bisbal d'Empordà?
És una empresa familiar dedicada des de fa més de 100 anys a elaborar oli provinent de les collites d’olives de la zona de les Gavarres i del Baix Empordà. La seva llarga experiència els ha permès poder millorar les condicions de producció i així continuen fent-ho, combinant els sistemes més tradicionals amb les noves tecnologies, per aconseguir que la qualitat de l’oli tingui unes característiques diferencials remarcables i sempre comptant amb olives de qualitat. És un dels pocs trulls que queden de premsat en fred. Utilitzen olives de varietats centenàries, també oliveres de plantació més recent, i olives d’altres contrades, com la Blanqueta i Manzanilla de la zona de Llevant.

El procés d’elaboració per obtenir l'oli d'oliva verge consisteix a fer un rentat a les olives, triturar-les per obtenir la pasta que s’escamparà per formar el “peu” que s’ha d’introduir a la premsa. Aquest és el laboriós i tradicional procés que fa rajar el preuat suc i que es coneix com a "primera premsada en fred” (26ºC).  

Accés al recull de fotografies de la visita (Flickair) Per a una correcta visualització s'aconsella obrir amb darreres versions de navegadors