Nova campanya de millora del tractament amb protectors d'estómac

En alguns casos, se?n recomana la desprescripció d'aquests medicaments en tractaments de llarga durada

20.02.2018
El 2017 vam iniciar una Campanya de Millora del Tractament per a tots els ciutadans de la comarca a través dels nostres centres d’atenció primària per a medicació per a l’insomni o per al correcte ús dels antibiòtics.

Aquest 2018 continuem ferms en la millora de promoció i prevenció de la salut i la utilització de medicaments amb criteris d'eficiència i d'optimització de recursos dels sistema sanitari, que pot comportar la desprescripció d’alguns medicaments o bé l’intercanvi d’uns medicaments per d’altres. Aquest primer trimestre de l’any ens concentrem amb els protectors d’estómac.

Canvi del pla de medicació en població seleccionada
Des de l'Àerea Bàsica de Salut de Palamós, l'equip de medicina de familia, ha iniciat una revisió de pacients que tenen un Inhibidor de la Bomba de Protons (IBP) en el seu Pla de Medicació, amb l'objectiu de valorar la situació clínica del pacient i la necessitat o no de gastroprotecció. Aquest acció que es farà extensiva a la resta d'ABS del nostre àmbit.
Aquests fàrmacs utilitzats de forma continuada poden tenir efectes adversos com mal de cap, nàusees, dolor abdominal, restrenyiment, flatulència, diarrea, risc de fractura per fragilitat dels óssos, mal absorció de vitamina B12, calci, ferro, magnesi, etc.

A tots aquests usuaris i usuàries se’ls enviarà una carta informativa i també un flyer sobre quins tipus de protectors d’estómac hi ha, quines són les opcions per deixar de prendre’ls i quins consells es poden seguir per evitar la cremor d’estómac.

Què són els protectors d’estómac?          
Els inhibidors de la bomba de protons (o IBP) són un grup de fàrmacs que redueixen la producció d'àcid gàstric. Són Omeprazol, Esomeprazol, Lansoprazol, Pantoprazol o Rabeprazol.

Com evitar la cremor d’estómac?

- Controla els menjars greixosos, la xocolata, la menta, el cafè – també el descafeïnat-, els cítrics, els refrescs gasosos o menjars especiats; i evita begudes alcohòliques
- Evita roba i cinturons cenyits
- Fes 4 o 5 àpats diaris
- Controla el teu pes
- Aixeca el capçal del llit
- No t’estiris just després de menjar
- Deixa de fumar!
- En cremor ocasional, pot ser útil prendre’s un antiàcid