| Prevenció i promoció de la salut, Responsabilitat social corporativa

Aquest divendres iniciem la Setmana Sense Fum 2018

Realitzarem proves amb cooxímetre als nostres centres, instal·larem una exposició fotogràfica i celebrarem el Dia Mundial Sense Tabac.

22.05.2017
Del 25 al 31 de maig, els diferents centres de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà celebraran la Setmana sense fum amb un seguit d’activitats i accions de sensibilització a la població de la comarca, que culminaran amb el Dia mundial Sense Tabac, el dia 31 de maig. 

Aquest any s’han preparat proves amb cooxímetre i consells sobre com deixar el tabac, una exposició fotogràfica i esmorzar als nostres centres per a usuaris i treballadors.

Proves amb cooxímetre i taules informatives als nostres centres
Un cooxímetre és un aparell que mesura la quantitat de monòxid de carboni que es respira i s’utilitza per detectar la pèrdua de capacitat d’oxigenació de la sang.  Del 25 de maig al 31 de maig, els nostres centres disposaran una taula informativa per fer-se la prova a tothom qui ho desitgi. Serà de 10 a 12h i en els següents centres: 

- 25 de maig: Hospital de Palamós
- 28 de maig: CAP de Palamós
- 29 de maig: CAP de Palafrugell
- 30 de maig: CAP de Torroella de Montgrí
- 31 de maig: CAP de la Bisbal

Les taules informatives també contindran informació sobre quines apps, recomanades per la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, existeixen per  deixar de fumar com són “Se acabó” de la SEDET (Societat Española de Especialistas en Tabaquismo) i Respirapp de l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer).

A banda, les televisions de tots els nostres centres emetran durant aquesta setmana i la vinent consells i vídeos sobre el tabaquisme i com deixar de fumar.

Exposició sobre tabac i medi ambient
Una de les novetats d’aquest 2018 serà la instal·lació d’una exposició fotogràfica que a partir de divendres es podrà visitar al CAP de Palamós.

L’exposició girarà a l’entorn del tabac, però des d’un punt de vista diferent: no tocarà tant els perjudicis sobre el cos o el propi fumador sinó sobre el medi ambient. Així, s’explicaran els efectes del tabac en relació a la deforestació, els pesticides, l’aigua, el fum, les burilles o els incendis que provoca.

Hi serà exposada dues setmanes i en acabat rotarà en d’altres centres d’atenció primària.

31 de maig: Dia Mundial Sense Tabac
Per commemorar el Dia Mundial Sense Tabac, el 31 de maig s’oferirà esmorzar de maduixes amb xocolata als CAP de La Bisbal, Torroella, Palamós i Palafrugell. APalamós Gent Gran, i les residències Palafrugell Gent Gran, Sant Feliu Gent Gran i Suris Gent Gran també s’oferirà un esmorzar de xocolata amb melindros per a tots els seus residents i familiars. 

Categoria argent per a l’Hospital de Palamós
L’Hospital de Palamós està adherit a la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, que treballa per tal que els hospitals comptin amb mesures de protecció per a tots els usuaris: pacients, visitants i treballadors.

La xarxa compta amb 83 centres adherits i els classifica en diferents categories segons la seva implicació: or, argent o bronze. L’Hospital de Palamós va aconseguir el passat 2017 pujar a la categoria argent, que romandrà vigent fins al 2020 i que millora la categoria bronze aconseguida el 2014.

Sensibilitzats amb la problemàtica del tabac, aquest 2018 el servei de prevenció de riscos laborals de l’entitat ha revitalitzat la consulta de deixar de fumar, que porta l’infermer del servei. En aquests primers mesos s’han realitzat ja 38 consultes, 8 de les quals són primeres visites, 12 controls i 18 segones visites.

Són dades que contrasten positivament amb les obtingudes l’any anterior , quan es van realitzar 15 visites en total i 3 treballadors van deixar de fumar.

Setmana Sense Fum i Dia Mundial Sense Tabac 2018    
La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT). Aquest any celebra la seva 28a edició i pretén sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. Per a aquest any, el lema és “Viu a sac, sense tabac!”.

El Dia Mundial sense Tabac se celebra anualment cada 31 de maig. És una campanya promoguda per la OMS (Organització Mundial de la Salut) des del 1987 i té l’objectiu de posar en relleu els riscos per a la salut del tabaquisme i promoure polítiques eficaces per a reduir-ne el seu consum. Aquest any, porta per lema “El tabac trenca cors”.

Durant tota la setmana, podeu seguir el debat a les xarxes socials amb l’etiqueta #ssfcat18 

Enllaços relacionats.
Web Setmana Sense Fum 2018, en aquest enllaç.
Web Dia Mundial Sense Tabac 2018, en aquest enllaç.