| Responsabilitat social corporativa

Inaugurem les il·lustracions fetes a l'Hospital de Palamós i el CAP de Palafrugell

És un projecte creat conjuntament per Humanitzem hospitals - Ignasi Blanch i Donem color a la nostra sanitat - Acompanyart.

Aquest matí s’han inaugurat els espais pintats a les àrees pediàtriques de l’Hospital de Palamós i del CAP de Palafrugell, un projecte realitzat per Humanitzem Hospitals - Ignasi Blanch i Donem color a la nostra sanitat - AcompanyArt.

La humanització d’hospitals implica una forma especial d’entendre la hospitalització dels infants. Per una banda, fer viure l’experiència de la manera més positiva possible per part de l’infant; per l’altra, aconseguir una nova relació entre usuari i professional; i per trencar la situació d’estrès que acostuma a produir en el pacient i afavorir un estat emocional òptim per a la recuperació.

Es tracta del 13è projecte realitzat per Humanitzem Hospitals – Ignasi Blanch que ha assegurat que “a banda de la humanització de l’espai, també és important per la sensibilització per l’art i treballs com aquest justifiquen la vocació artística”. Per part d’AcompanyArt, la seva presidenta, Isabel Muñoz, ha detallat que “és el primer projecte d’AcompanyArt, però encara queda molta feina per anar humanitzant. Això no vol dir que no siguem humans, sinó que hi ha molts detalls en els quals anar treballant”.

El canvi en els centres és evident, tal i com ha detallat el director del CAP de Palafrugell, Ignacio Pascual “vam viure dos dies intensos i molt positius també per als treballadors, que ha canviat l’ambient de treball”. Però no només per als professionals, sinó també per als usuaris. Mar López, supervisora de la planta de pediatria de l’Hospital, ha explicat que "la relació que tenim amb els nens també ha canviat: ara estan més atents als dibuixos de les portes i les parets que a nosaltres, també identifiquen la seva habitació molt més ràpidament”.

A l’acte hi ha assistit Lluís Puig, President dels Òrgans de Govern de SSIBE; Josep Piferrer, Alcalde de Palafrugell; Rosa Massaguer, per part de l’Ajuntament de Palafrugell; Ignasi Blanch i l’il·lustrador Martí Alcon, com a representants de Humanitzem hospitals; Isabel Muñoz i Raül Castillo, com a representants d’AcompanyArt; Rosa Aguiló, de l’Escola d’Art d’Olot; Jordi Calsina, gerent de SSIBE;  Sandra Medina, coordinadora del voluntariat de SSIBE; a més de tots els responsables de les àrees assistencials on s’ha pintat i responsables d’empreses proveïdores que han col·laborat amb el projecte solidari.

Com s’ha desenvolupat la setmana de la il·lustració'
La darrera setmana del mes de juny s’ha desenvolupat la intervenció artística a l’Hospital de Palamós i al CAP de Palafrugell, i aquesta vegada el reconegut il·lustrador i AcompanyArt han aconseguit reunir de manera solidària a 70 il·lustradors, tots ells professionals.

Des del dilluns 25 de juny fins al dissabte 30 de juny s’ha pintat a l’Hospital de Palamós la planta d’hospitalització de pediatria, 10 habitacions de pediatria, l’Espai Rialles, la sala d’espera d’urgències de pediatria i els 4 boxos d’urgències de pediatria, el transfer de quiròfan i 2 boxos de l’hospital de dia quirúrgic. Al CAP de Palafrugell s’ha pintat l’entrada, la paret de l’escala, la sala d’espera de pediatria i 5 consultes de pediatria.

El tema de les il·lustracions ha estat la flora, la fauna, el mar de la Costa Brava i els seus personatges imaginaris com són els pirates o les sirenes.

Ignasi Blanch ha comptat amb la col·laboració de 5 coordinadors de l’Escola de la Dona i que ja havien col·laborat amb ell amb antelació: Martí Alcon, Anna Aparicio, Jan Barceló, Ferran Orta i Raül Vélez i per par part d’AcompanyArt s’ha comptat amb Raül Castillo, que ha creat el personatge de l’Aloa, que serà el fil conductor per a nenes i nens entre l’escola, la família i la salut. A més, AcompanyArt ha fet tot es suport logístic per al desenvolupament del projecte.

Pintar tants espais, en centres diferents i amb aquest alt nombre d’il·lustradors ha implicat una gran tasca de coordinació interna. Per això, cada matí hi havia una reunió per planificar el dia i les àrees a pintar. També era el moment de compartir esbossos i acordar els esquemes a on aniria cada dibuix, que calia ser consensuat i corregit si es donava per tal que tot el projecte tingués una continuïtat però que alhora respectés la llibertat i estil de cada il·lustrador.

A més, s’ha usat una paleta cromàtica de colors suaus, com són els primaris (magenta, blau i groc), els càlids (taronja, salmó) i també de freds, però de tonalitat clara (blau ultramar, turquesa, verd clar). No s’ha utilitzat el negre ni colors foscos, ni els vermells, que es consideren inadequats per aquesta intervenció.

Els il·lustradors han estat: Martí Alcón, Anna Aparicio, Jan Barceló, Ignasi Blanch, Raül Castillo, Ferran Orta, Raül Vélez, Gemma Aguado, Rosa Aguiló, Clara Avecilla, Marina Bakalulis, Lluís Bruguera, Laia Carrera, Leo Casamitjana, Belén Charro, Maria Codina, Montserrat Colomer, Gemma Comalada, Mireia Córcoles, Anna Elisabeth David, Sonia Estela, Anna Fàbregas, Marta Fanals, Alba Ferrés, Maria Josep Figueroa, Anna Font, Imma Gallardo, Alba Ginesta, Laura Gonzalo, Anna Grimal, Teresa Guimó, Laura Hernández, Lily Leslie Lenfant, Carmela Llobet, Makutienegato, Miquel Manich, Gerard Martí, Natsumi Noma, Roger Olmos, Aina Oriol, Montse Ortega, Imma Palahí, Maria Palet, Carina Flàvia Pesce, Carlos Pinel, Paula Planas, Tat Puigdevall, Àlex Quilés, Eli Ramírez, Sílvia Rectoret, Sandra Rego, Genís Riera, Helena Riera, Chus Rodríguez, Mercè Roig, Andrea Rojas, Xavier Rosell, Sara Rossell, Cristina Sabaté, Raquel Sánchez, Eva Sánchez, Elena Sánchez, Clara Sánchez, Serena Sax, Montse Sodevila, Bruna Soler, Núria Téllez, Laura Teruel, Anna Tomàs i Elena Val.

Aquesta coordinació també ha sigut possible en part gràcies a la col·laboració desinteressada d’empreses com Pintures M Vich, Ferreteria Espada, Restaurants Tips de Palafrugell, Apartaments Residencials Superstop, Otaduy i Emporhotel.

El projecte Humanitzem Hospitals -  Ignasi Blanch
La humanització dels espais sanitaris compta ja amb diferents intervencions en d’altres centres.  L’any 2005, i de manera pionera a l’estat espanyol, l'Ignasi Blanch va coordinar el projecte Humanitzem hospitals conjuntament amb l'associació AACIC (Associació d'ajuda als afectats per cardiopaties infantils de Catalunya). Un projecte per facilitar el procés d'hospitalització dels nens i la relació que s'estableix entre infants, famílies i metges, decorant amb dibuixos les habitacions de quatre plantes infantils de l'Hospital de la Vall d'Hebron. En aquell moment, cinquanta joves il·lustradors (tots alumnes i antics alumnes de l'Ignasi Blanch), van pintar directament als sostres de les habitacions, parets i passadissos.

El 2013, Ignasi Blanch va dirigir el projecte “Centres mèdics il·lustrats”. Una proposta de l'Institut Català de la Salut (àmbit d'atenció primària de Barcelona Ciutat) i de l'àrea d'atenció a les persones de la Diputació de Barcelona, per decorar totes les consultes, sales d'espera i passadissos de dues plantes de pediatria dels Caps de la Guineueta i el Besòs. Llavors van ser trenta-cinc il·lustradors (tots alumnes i antics alumnes de l'Escola de la Dona, de l'Ignasi Blanch), els que van dibuixar i pintar directament.

Posteriorment, també va dirigir el projecte d’humanització de l’hospital de Tortosa el 2015 i ha realitzat d’altres intervencions a l’estranger en països com Colòmbia i Croàcia.

Ignasi Blanch
És un il·lustrador català. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, va viure tres anys a Berlín on s'especialitzà en tècniques d'impressió i gravat al centre Künstlerhaus Bethanien amb l'ajuda de dues beques CIRIT de la Generalitat de Catalunya.

Resident a Berlín quan va caure el mur de Berlín, fou escollit com a únic representant d'Espanya en el projecte internacional East Side Gallery. L'any 2000, el Consolat alemany, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Roquetes (Tarragona) van tenir la iniciativa de reproduir, a escala real, la seva pintura “Parlo d'amor” del projecte East Side Gallery, a l'entrada de l'Observatori de l'Ebre a Roquetes. Actualment treballa com a il·lustrador per a diverses editorials i també participa en exposicions i sessions didàctiques al Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Saarbrücken, (Alemanya) des de l'any 2001.

És el coordinador de l'especialitat d'il·lustració a "L'Escola de la Dona-Espai Francesca Bonnemaison” de la Diputació de Barcelona, (Premi Junceda d'Honor 2005).

Premis i reconeixements: seleccionat a la Biennal de Bratislava 2009 amb les il·lustracions de l'àlbum «Alícia i el País de Meravelles».Text de l'Àngel Burgas. Editorial La Galera. Barcelona, 2008. Premi Llibreter d'Àlbum Il·lustrat 2008 pel llibre "Fill de rojo". Text de Joan Portell. Editorial Tantàgora. Barcelona, 2008.  Premi Crítica Serra d'Or per l'àlbum il·lustrat «Vull una corona». Text de Raimon Portell. Editorial La Galera. Barcelona, 2005.
L'Associació Acompanyart.
És una entitat sense ànim de lucre, constituïda el 2017, que neix amb l'objectiu de portar a terme un procés d'humanització als serveis de pediatria, tant en atenció primària com en hospitalització del Baix Empordà.
La seva missió és estudiar i millorar la qualitat en l’acompanyament de l’infant davant els processos que esdevenen dins l’atenció sanitària i així, a través de l’art i el joc, aconseguir que infants i famílies tinguin més recursos per disminuir l’estrès que aquests provoquen.

Veure la galeria fotogràfica del nostre Flickr. (obrir amb darreres versions navegadors)

Humanitzem espais
inauguració 1
inauguració 2