| Prevenció i promoció de la salut

Nova campanya de millora de tractament amb bifosfonats

Se'n recomana la desprescripció d'aquests medicaments en tractaments de llarga durada per a l'osteoporosi.

El 2017 vam iniciar una Campanya de Millora del Tractament per a tots els ciutadans de la comarca a través dels nostres centres d’atenció primària per a medicació per a l’insomni o per al correcte ús dels antibiòtics.

Aquest 2018 continuem ferms en la millora de promoció i prevenció de la salut i la utilització de medicaments amb criteris d'eficiència i d'optimització de recursos dels sistema sanitari, que pot comportar la desprescripció d’alguns medicaments o bé l’intercanvi d’uns medicaments per d’altres. Si el primer trimestre de l’any ens concentràvem amb els protectors d’estómac, i els mesos de maig i juny tractàvem les benzodiacepines, aquest octubre i novembre tractarem els bifosfonats, per a tractar l’osteoporosi.

Què és l’osteoporosi'

És una malaltia que fa que els ossos es debilitin i es tornin més propensos a fracturar-se. Les persones que tenen osteoporosi es trenquen freqüentment els ossos del maluc, la columna i el canell.

Què són els bifosfonats'

Els bifosfonats són el tipus de medicament més comú per tractar l’osteoporosi i tenen com a objectiu evitar les fractures. Inclouen l’alendronat, l’etidronat, l’ibandronat i el risedronat.

En general són segurs i ben tolerats però poden ocasionar efectes secundaris relacionats amb el seu ús a llarg termini, com per exemple:

  • Molèsties estomacals. És important seguir les normes d’administració per evitar aquestes molèsties: ingerir els comprimits sencers amb un got d’aigua de mineralització dèbil, separat dels àpats (6h després de l’últim menjar i ½ h abans d’esmorzar), restar incorporats mentre es traga el comprimit i no estirar-se en els 30 minuts següents a l’administració.
  • Problemes a la mandíbula. En ocasions, poc freqüent, poden provocar osteonecrosi mandibular: malaltia òssia que provoca dolor, inflamació o infecció a la mandíbula. Els procediments dentals invasius, com les extraccions, augmenten el risc.
  • Fractures de fèmur. El tractament a llarg termini s’ha associat a aquest tipus de fractura de fèmur, poc freqüent.

No obstant, per la majoria de pacients amb un alt risc de fractura, els beneficis del tractament superen els riscos.

Durant quant de temps he de prendre’n'

Els bifosfonats s’acumulen en l’os amb un efecte protector que pot persistir després de suspendre aquest medicament, la qual cosa fa que sigui raonable considerar un decans en el tractament.

En general es prenen durant 3 a 5 anys. Llavors, el metge valorarà els factors de risc de cada persona per determinar si es beneficiarà o no de seguir prenent aquest medicament o altres per l’osteoporosi.

La majoria de persones no obtenen cap benefici addicional per prevenir fractures després d’haver rebut bifosfonats per via oral durant més de 5 anys. Per aquest motiu i possiblement, per evitar els efectes adversos a llarg termini, el metge pot recomanar suspendre el tractament, especialment si el risc de fractura és baix. Això es determina segons la densitat òssia, l’edat i els antecedents de fractura. 

Si el risc de fractura augmenta en el futur, és possible que el metge suggereixi reprendre el tractament amb bifosfonats o amb algun altre medicament per l’osteoporosi.

CONSELLS PER EVITAR FRACTURES

  • Tracta d’evitar les caigudes: Gradua’t la vista, ves amb compte de no entrebancar-te, encén el llum si t’aixeques a la nit, utilitza plat de dutxa millor que banyera, tingues precaució amb els medicaments que produeixen somnolència, etc.
  • Cuida l’alimentació. Per tenir un ós sa, és important una aportació adequada de calci i vitamina D: pren aliments rics en calci (llet, iogurts, formatge) i vitamina D (peix, ous).
  • Fes exercici regularment. Caminar, nedar, ballar, pujar i baixar escales, etc.
  • Pren el sol amb moderació
  • Evita tabac i limita la ingesta d’alcohol.
Bifosfonats