| Prevenció i promoció de la salut, Responsabilitat social corporativa

Avui comença la campanya de vacunació antigripal

A SSIBE s'obren agendes específiques per vacunar els col·lectius de risc.

22.10.2018
Avui dilluns s’iniciarà la campanya de vacunació contra la grip a les 4 ABS de SSIBE: Palamós, La Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí i Palafrugell que s’allargarà fins al 30 de novembre.

Durant els primers 15 dies, els infermers i infermeres dels Centres d’Atenció Primària i dels consultoris del Baix Empordà obriran agendes específiques per vacunar a tothom qui ho sol·liciti i pertanyi a algun col·lectiu de risc a qui es recomani vacunar. Pots informar-te sobre la vacunació amb el teu infermer/a de referència i demanar hora trucant al 972 60 92 22 de dilluns a divendres de 8 a 15h.

Passats aquests 15 dies, es podrà sol·licitar hora de vacunació a l’infermer o infermera de referència del CAP.

Prova pilot al CAP de Palamós i reforç a l’Hospital de Palamós              
Una de les accions que s'han realitzat aquest 2018 és una prova pilot al CAP de Palamós, on s’ha seleccionat un centenar d’usuaris de la població de risc i que no està vacunada per citar-lo via missatgeria de mòbil per a vacunar-se. D’aquesta manera, s’espera augmentar l’índex de vacunació.

A banda, l’Hospital de Palamós reforçarà el missatge de la importància de la vacunació antigripal en algunes àrees de consultes externes i també se senyalitzarà l’entrada del centre i totes les consultes mèdiques, igual com l’any passat es va fer als centres d’atenció primària. La Unitat del Pacient Crònic Complex (UPCC) també vacunarà als seus usuaris durant aquest període.

A banda, durant aquests mesos també es reforçarà el missatge per a la prevenció amb les principals recomanacions de prevenció, i els símptomes a les pantalles informatives dels centres durant tota la temporada de vacunació.

La vacunació a la ciutadania i als professionals
El 2017, es van vacunar un total de 10.469 persones de les 4 ABS que suposava el 38,39% de la població en situació de risc.  On més persones es van vacunar va ser a Palamós amb 3.525 persones (39,04%), però si es té en compte el % més alt de població vacunada va ser a Torroella amb un 46,02% i un total de 1.992 persones. A Palafrugell es van posar a 3.256 persones (36,59%) i a La Bisbal a 1.696 (33,45%).

Paral·lelament a la campanya a la ciutadania, el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de SSIBE també realitza una campanya de vacunació interna a tots els professionals sanitaris, ja que també és un dels col·lectius diana que poden ser transmissors del virus. En total, es van vacunar 421 treballadors i treballadores, més d’ 1 de cada 4 empleats (25,6%). Aquesta dada és més de 2 punts per sobre de la mitjana catalana (23,2%). Per col·lectius, els metges (36,7%) i auxiliars d’infermeria (28,6%), van ser els que més es van vacunar contra la grip.

Què és la grip i qui s’ha de vacunar'
La grip és una malaltia causada per un virus i que apareix en forma d’epidèmia sobretot a l’hivern. Es caracteritza per un quadre de febre alta, associada a dolors articulars i musculars, mal de cap i gola, malestar general, nas tapat i tos seca. Els símptomes solen durar una setmana però el cansament i la tos poden persistir dues setmanes més.

La grip és molt contagiosa fins al punt que continua sent un problema important de salut pública a conseqüència de les complicacions que apareixen durant les epidèmies anuals. És per això que existeix vacuna de la grip, que cada any és preparada de nou segons els virus que ens afectaran, ja que aquests van canviant contínuament.

A grans trets, les persones en situació de risc davant la grip i que s’haurien de vacunar són:

• Persones de 60 anys d'edat o més.
• Dones embarassades.
• Persones amb malalties cròniques, incloent-hi l'asma.
• Residents en centres per a la gent gran o altres institucions.
• Persones amb obesitat mòrbida.
• Professionals de la salut.
• Cuidadors de persones que s’han de vacunar.

Prevenció i recomanacions davant la grip
La millor manera de prevenir la grip és vacunar-se, però cal tenir en compte alguns consells per evitar els contagis:
- Utilitzar mocadors d’un sol ús i tapar-se la boca quan es tussi.
- Rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó i eixugar-les bé.
- Ventilar sovint els espais tancats.
- Evitar el contacte directe amb persones malaltes de la grip i no compartir ni menjar ni estris

En cas de dubte, es pot trucar al telèfon de CatSalut Respon (061), que és operatiu les 24h del dia o bé al vostre CAP demanant per l’infermer/a de referència. Intenta evitar acudir a urgències i recorda que els antibiòtics no tenen cap efecte sobre la grip.

En cas de grip, és molt important:
- Beure molt de líquid com aigua, sucs, brous o infusions.
- No fumar.
- Descansar i fer repòs al llit.
- Per a la febre, es pot prendre un paracetamol cada 6 o 8 hores, si fa falta.

Grip