| Assistencial

Consultes individualitzades als nostres CAP per revisar la tècnica d’inhalació

Per al Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Crònica (MPOC)

Avui 21 de novembre és el dia mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i, per quart any consecutiu, els nostres Centres d'Atenció Primària de Palamós, Palafrugell, La Bisbal d'Empordà i Torroella de Montgrí informaran i sensibilitzaran a la població sobre la malaltia.

Per una banda, s'ha citat cada pacient diagnosticat a les nostres Àrees Bàsiques de Salut per tal que s'apropin al seu CAP per a una visita individualitzada on una infermera revisarà la tècnica d'inhalació amb els aparells que utilitzen habitualment.

Per informar la ciutadania sobre aquest tipus de consulta que realitza el nostre equip d'infermeria s'ha creat un pòster per a aquest dia, que es publicarà a les pantalles informatives i s'exposaran en una taula informativa que se situarà en cadascun dels nostres CAP, on també hi haurà informació de consells sobre els inhaladors.

Al CAP de Palafrugell també es realitzarà un taller de mindfulness per als usuaris que pateixen la MPOC. El mindfulness és una tècnica de meditació que pot ajudar a gestionar l'ansietat associada amb la MPOC. El taller serà a les 12 del migdia i l'impartirà la Rosa Pascual, infermera del CAP de Palafrugell i experta en aquesta tècnica.

Què és l'MPOC?
La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) es produeix perquè s'inflamen els bronquis i es destrueixen els envans dels alvèols. Els alvèols són unes petites bosses en contacte directe amb els vasos sanguinis, on arriba l'aire que entra pels pulmons a través d'uns conductes que es van bifurcant progressivament (els bronquis). Als alvèols és on es produeix l'intercanvi de gasos entre el medi exterior i l'interior de l'organisme, és a dir, és on l'oxigen passa a la sang i s'elimina diòxid de carboni.

El resultat és una dificultat progressiva per respirar adequadament, cosa que es tradueix en ofec per fer les activitats de la vida diària.

L'MPOC representa la quarta causa de mort al món. A Catalunya és una de les causes més freqüents d'atenció mèdica, especialment a urgències, per les aguditzacions que es pateixen durant la seva evolució. Es calcula que el 9,2% de la població major de 40 anys pateix la malaltia, i cal destacar que, a diferència d'altres processos crònics, en aquesta malaltia no hi ha hagut un descens de la mortalitat.

Dia Mundial MPOC