Palamós encapçala la donació de còrnies a la província de Girona

Els hospitals gironins registren 55 donants durant el 2018

Cinquanta-cinc persones de les comarques gironines es van convertir l'any passat en donants de còrnies. En total, entre els quatre hospitals de la demarcació on es fan donacions de teixit ocular es van aconseguir 110 còrnies, la majoria provinents del Baix Empordà, on es van registrar 31 donants. També n'hi va haver una quinzena a l'hospital Josep de Girona, sis a Olot i tres més a l'hospital Santa Caterina de Salt, segons les dades del Departament de Salut.

Cada cop són més els hospitals comarcals que impulsen la donació de còrnies, que comporta uns requisits molt menys restrictius del que es pot creure.

A l'hospital de Palamós i al sociosanitari Palamós Gent Gran, dos centres gestionats pels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), van implantar a mitjans del 2017 un pla per impulsar-les. En mig any, van aconseguir quinze donacions, a les que l'any passat se n'hi van afegir trenta-una més.

Als dos centres baix-empordanesos, un equip de professionals d'infermeria s'han especialitzat per a la detecció dels possibles candidats i l'entrevista per presentar aquesta qüestió als familiars, amb formació expressa amb un psicòleg expert en final de la vida i la transmissió de les males notícies. Un cop la família ha donat el vistiplau, i sempre en un màxim de dotze hores després de la mort del donant, aquest mateix equip s'encarrega de l'extracció del teixit, que posteriorment s'envia al banc de Sang i Teixits de Catalunya, que gestiona la seva preservació, validació i posterior distribució als centres que la necessiten per a un trasplantament.

A l'hospital d'Olot, el protocol per a la donació d'òrgans i teixits es va començar a implantar a l'estiu i, s'han fet les sis primeres donacions des del trasllat al nou centre hospitalari, ja que a l'anterior edifici ja se n'havien fet.

A l'hospital Santa Caterina de Salt van posar en marxa el programa al juliol, i des de llavors s'han aconseguit tres donants.

Una còrnia ajuda dos receptors
Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant d'òrgans i teixits, la primera cosa que ha de fer és comunicar la seva decisió a l'entorn.

Contràriament al que es pot creure, tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeix que les còrnies siguin viables per a un transplantament. Tampoc haver patit un càncer.

La majoria dels receptors de còrnia i de teixit ocular són pacients amb distròfies o edemes corneals, alteracions de la forma de la còrnia originades per diferents causes i que poden suposar la pèrdua de la visió. El trasplantament de la còrnia malmesa per una de donant és l'única manera que tenen aquestes persones per recuperar la visió.

També són freqüents els trasplantaments a pacients que han patit una lesió a l'ull, una infecció o el rebuig d'un trasplantament previ.

Amb cada còrnia donada es pot ajudar dues persones, perquè es pot dividir en dos segments que es trasplanten a pacients diferents.

La còrnia és un teixit viu que cal trasplantar abans d'una setmana després de l'extracció. També hi ha la possibilitat de conservar-les fins a tres setmanes a 31 graus.

Entre els mesos de gener i novembre de l'any passat, el Banc de Sang va subministrar 2.062 unitats per a trasplantaments.

Llegir notícia del Diari de Girona

Enllaços relacionats

Donació de còrnies 2018