| Assistencial

L’Hospital de Palamós estrena la nova unitat del son i ventilació mecànica

En tres mesos s’han realitzat 100 poligrafies domiciliàries.

L'Hospital de Palamós ha posat en marxa la nova unitat del son que permetrà realitzar estudis dels trastorns del son i la ventilació mecànica, per tal de diagnosticar diferents trastorns del son i patologies, entre ells la síndrome d'apnea del son.

Amb aquesta nova unitat ja no caldrà que els usuaris s'hagin de desplaçar fins a Girona per a realitzar aquest tipus de proves i tractaments. La nova unitat està emmarcada dins el servei de pneumologia i va entrar en funcionament l'octubre passat. En només tres mesos s'han realitzat més de 100 estudis de poligrafia domiciliària.

La poligrafia domiciliària és la primera prova que realitza la nova unitat. Es realitza a casa del pacient, és a dir, en el seu entorn i ambient quotidià, fet que permet obtenir uns resultats més reals i de qualitat. No obstant això, alguns pacients poden necessitar d'un estudi més vigilat i dirigit i per això en un futur es realitzaran poligrafies vigilades al mateix Hospital de Palamós.

Per a la implantació d'aquestes proves s'ha comptat amb la implicació del personal d'infermeria, que és el nexe d'unió entre el metge i el pacient. És l'encarregat d'explicar al pacient la correcta col·locació dels aparells i quins passos cal seguir per realitzar la medició. També s'està formant per poder realitzar la lectura dels informes d'aquestes proves, que permetrà fer el diagnòstic, un tractament i un seguiment més ràpids que fins ara.

En un futur, la unitat s'ampliarà amb proves més complexes com la polisomnografia i la videpolisomnografia, proves que identifiquen l'arquitectura del son, l'activitat ventilatòria i neuromuscular i la cardíaca a través de l'anàlisi de variables neurofisiològiques i cardiorespiratòries.

Enllaços relacionats

Què és la unitat del son?