| Assistencial

27 transplantaments de cèl·lules mare gràcies a les donacions de sang de cordó umbilical realitzades a l'Hospital de Palamós

Des del 2008 l'Hospital de Palamós forma part del programa cooperatiu Concordia per a l'obtenció de sang de cordó.

En aquests 11 anys, s'han enviat més de 2.800 unitats de cordó umbilical, que han permès realitzar fins 27 transplantaments, ajudant a gairebé una trentena de persones afectades d'alguna malaltia hematològica i que no tenien cap alternativa de tractament.

Aquestes transplantaments s'han realitzat en diferents països -EEUU, Colòmbia, Regne Unit, Holanda, França, Turquia, Espanya, Grècia i Austràlia-; i 11 d'ells han estat a menors de 18 anys. Cal destacar que el primer transplantament es va realitzar el 2010.

Els transplantaments es fan per al tractament de leucèmies i dèficits immunitaris infantils i actualment també s'està investigant per al tractament d'úlceres cornials i de peu diabètic, així com en cèl·lules mare per a regenerar teixit cardíac i medul·la espinal.

Per participar en el programa es disposa d'uns referents de la Unitat d'Infància i Dona i tots els professionals que hi participen s'han format específicament.

Què és el Programa Concordia?

El programa Concordia és un programa cooperatiu interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical (SCU), que es basa en una relació de confiança entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i els Departaments de Salut d'altres Comunitats Autònomes d'Espanya i el Principat d'Andorra i a dia d'avui compta amb 58 maternitats adherides.

En relació a l'activitat del programa aquest any 2018, l'Hospital de Palamós és el número 14 en relació al nombre d'obtencions (el 3% del total) i el número 10 pel que fa a les unitats criopreservades per transplantament (el 4% del total).

En el marc del Programa, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) s'encarrega de la criopreservació, el control de qualitat, l'emmagatzematge i la distribució per racionalitzar la investigació i l'eficàcia en els trasplantaments.

Les reserves de què disposa el Programa és de més de 20.000 unitats de SCU d'alta qualitat, que es troben disponibles en els registres nacionals i internacionals per a qualsevol pacient que les necessiti. Fins ara, 2.000 unitats procedents del Banc de Cordó del BST han estat trasplantades en una trentena de països.

Programa de donació de còrnies a l'Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran

L'Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran van implementar l'estiu del 2018 un programa per a la donació de còrnies, conjuntament amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que permet garantir el dret a la donació de teixits al final de la vida. Des de llavors s'han aconseguit 54 donacions a Palamós.