| Prevenció i promoció de la salut

Celebrem el Dia Mundial de l’Asma

Revisions durant tota la setmana a primària, taules informatives i sessions al llarg de tot l’any

Avui dimarts, celebrarem el Dia Mundial de l'Asma a l'Hospital de Palamós i als 4 CAP de La Bisbal d'Empordà, Palamós, Palafrugell, Torroella de Montgrí per tal de sensibilitzar sobre una de les malalties cròniques més freqüents en infants i adolescents.

Durant tota aquesta setmana, les infermeres de pediatria han citat a pacients ja diagnosticats per tal de convidar-los a una sessió específica i individualitzada en la qual es recordarà la tècnica d'inhalació i algunes de les recomanacions més importants per tal de continuar mantenint una vida normal.

El 7 de maig és el Dia Mundial de l'Asma i és per això que hem muntat taules informatives als 4 CAP i a l'Hospital. Durant tot el matí s'oferirà informació i nova documentació elaborada específicament com el decàleg de l'asma o un document sobre el rentat de la cambra d'inhalació. A l'Hospital, se situarà a la zona de consultes externes i també es repartiran materials de la campanya #EnAsmaElCeroCuenta.

Nous tallers i sessions per a usuaris i professionals
Aquest 2019 la CPIPS (Comissió per a la Promoció i Prevenció de la Salut) el dedica a les malalties respiratòries i és per això que es reforcen els tallers i sessions que realitzen al llarg de l'any.

Per als usuaris, aquest 2019 s'està desenvolupant un taller de mindfulness, de 6 sessions de 90 minuts amb pacients ja diagnosticats de l'ABS de Palafrugell. S'hi donen eines per tal de disminuir la càrrega emocional que aquesta malaltia pot suposar en algunes situacions. També es mantenen les sessions grupals sobre la tècnica d'inhalació.

Per als professionals, les unitats de Medicina Interna i Farmàcia durant aquest mes de maig realitzaran sessions internes de formació sobre l'asma a tots els professionals de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS), l'Hospital i Palamós Gent Gran. Ja fa anys que a atenció primària també es realitzen diferents tallers d'inhaladors i aquest any també s'incorporaran tallers a Palamós Gent Gran i l'Hospital.

Què és l'Asma?
L'asma és una malaltia respiratòria crònica. Es caracteritza per una inflamació dels bronquis que els estreny o obstrueix i hi dificulta el pas de l'aire. Això causa episodis recurrents de sibilacions, dispnea, sensació d'opressió al pit i tos, especialment durant la nit o a primera hora del matí.

L'asma és la malaltia crònica mes freqüent en la infància i l'adolescència en països industrialitzats. Normalment s'inicia en la infantesa, encara que pot aparèixer a qualsevol edat.

Quan apareix en nadons o bé en infants de dos o tres anys, sol tenir un curs més curt i, en arribar als cinc o set anys, els infants estan molts cops lliures de símptomes, sobretot si no hi ha al·lèrgies. Quan comença en edats més tardanes, la durada de la malaltia sol ser més llarga.

El Dia Internacional de l'Asma, organitzat per la Iniciativa Mundial para el Asma, se celebra cada any el primer dimarts del mes de maig. (Font. Departament de Salut)

Pòster dia mundial de l'asma