| Medi ambient, Responsabilitat social corporativa

Palamós Gent Gran obre el seu jardí per presentar el projecte "Una flor, un somriure"

500 nens i nenes de Palamós visitaran el jardí amb activitats que promouen relacions intergeneracionals i que fomenten el respecte per al medi ambient

Palamós Gent Gran va presentar ahir el projecte "Una flor, un somriure" oferint el seu jardí al municipi com a recurs pedagògic, social i ambiental.

Els residents, l'equip de voluntaris i professionals del centre, conduits per l'educadora social Laura Garcia,  han decorat el jardí i des d'avui i fins al 24 de maig el visitaran nens i nenes de les escoles de Palamós.  En aquests quatre dies hi passaran prop de 500 nens i nenes de les escoles de La Salle, Vilaromà, Vedruna, La Vila i la Llar d'infants l'Estel.

Els nens i nenes faran activitats amb dinàmiques dirigides per residents i usuaris del centre promovent així les relacions intergeneracionals.

Les activitats inclouen fer la visita a tot el jardí observant les plantes i conèixer el seu nom, promoure el reciclatge, observar tot el que es pot trobar a la platja i conèixer estris de pesca, participar en un photocall mariner, escriure els seus desitjos, plantar i cuidar les plantes i finalitza amb un esmorzar o berenar saludable.

A més es lliurarà a cada escola el llibre amb la fitxa de totes les plantes del jardí per a poder ser treballat en profunditat a l'escola.

Acabada la setmana d'activitats amb les escoles, el jardí quedarà obert a la comunitat, a les escoles i a les persones que hi estiguin interessades.

Disseny del jardí

El jardí s'ha dissenyat amb criteris de sostenibilitat ja que les espècies que en formen part són majoritàriament plantes autòctones de la regió mediterrània o adaptades al seu clima amb poques necessitats hídriques. A més es disposa d'un sistema de rec capaç d'optimitzar el consum d'aigua i d'un pou.

Totes les plantes del jardí s'han identificat amb cartel·les amb el suport de l'equip de jardiners del centre ocupacional i especial de treball Tramuntana i Silvia Rutllan, educadora social que ha elaborat un dossier amb la classificació de totes les plantes del jardí.

El jardí, un espai saludable

Ja fa més de 13 anys que el jardí de Palamós Gent Gran és un espai i un actiu que el centre aprofita. Residents i usuaris, mitjançant la pràctica hortícola i cuidant les plantes i les flors, obtenen beneficis per a la seva salut, s'afavoreix una vida sana, es recobra l'equilibri mental, es fomenta l'autoestima  i s'estimulen les relacions socials. Així mateix, cuidar un hort implica la realització d'un esforç físic moderat i continuat en un paisatge agradable i ajuda a prevenir malalties.

Quan es va estrenar el centre,  es va iniciar la campanya "Una flor, un somriure" i cada primavera s'omple de vida i color el jardí amb les donacions de plantes per part de residents, familiars i entitats. Així, els residents i usuaris de Palamós Gent Gran poden plantar les flors i també cuidar l'hort que hi ha al centre. Ara el projecte del jardí duu el mateix nom que aquesta campanya.

Palamós Gent Gran i el Medi Ambient

Palamós Gent Gran ha estat el primer centre del grup SSIBE en disposar d'un sistema de gestió ambiental. Ho va ser al 2007, en base a la norma ISO 14001 i EMA de medi ambient.

Durant aquests anys s'ha treballat en l'optimització dels recursos, la reducció dels residus i la sensibilització a la població amb un grup de treball que ha impulsat  varis projectes, com per exemple la vessant més sostenible del jardí i l'optimització de la seva irrigació.

imatge del jardí de Palamós Gent Gran