Primera trobada sobre Infecció VIH a les comarques de Girona i Osona
Va tenir lloc a Sant Antoni de Calonge els dies 31 de maig i 1 de juny
Els dies 31 de maig i 1 de juny va tenir lloc la primera trobada sobre "Infecció VIH a les comarques de Girona i Osona" a l'Hotel Sant Jordi de Sant Antoni de Calonge.
Va comptar amb la participació dels professionals responsables del seguiment i tractament de les persones amb infecció VIH dels hospitals de Vic (Josep Vilaró i Ingrid Vilaró), Figueres (Sonia Vega i Josep Cururull), Blanes, Santa Caterina, Trueta (Xavier Salgado i Anna Oller), Vall d'Hebron (Adrià Currant), Palamós (Àngels Masabeu - coordinadora de la Jornada i Ruben Lopez) i va comptar amb la participació de BCN Check Point (Ferran Pujol).
Van ser dos dies de treball intensiu i els temes destacats de debat van ser:
Un taller pràctic per a discutir la idoneïtat del cribratge i del tractament del càncer anal moderat per el Dr. Adrià Currant de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.
Una taula rodona en la què es va parlar sobre l'infradiagnòstic i diagnòstic tardà de la infecció per VIH en les comarques de Girona i Osona. La taula va ser moderada per la Dra. Àngels Masabeu amb la participació de Ferran Pujol, President de BCN Check Point, que va presentar els bons resultats assumits per la seva organització no gubernamental i que mostren que el 33% de les noves infeccions a Catalunya, s'han fet en el seu centre, a Barcelona.
Cal recordar que l'objectiu de ONUSIDA per a l'any 2020 és 90:90:90, que vol dir: que el 90% de les persones amb infecció VIH han d'estar diagnosticades, el 90 % d'aquests han de rebre tractament antiretroviral i el 90% d'aquests darrers haurien d'estar amb càrrega viral indetectable. Hi ha estudis recents que han demostrat que una persona infectada amb càrrega viral indetectable no transmet la infecció a les seves parelles sexuals.
Amb això, i tenint en compte que no disposem, ni disposarem en un futur proper de tractaments curatius, ni vacuna contra la infecció per VIH, l'assoliment d'aquest objectiu de l'ONUSIDA podria implicar acabar amb l'epidèmia.
Segons dades de l'any 2017 de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i en relació a l'objectiu de ONUSIDA, Catalunya se situava en 88:90:91, resultats que milloraven de manera significativa en relació a l'any 2012.
A partir d'aquestes dades es va obrir un interessant debat en relació a com, en les poblacions petites com són al Baix Empordà, Girona o Vic, es podria millorar el diagnòstic de la infecció oculta assegurant la confidencialitat i l'accés de manera anònima al sistema sanitari.