| Assistencial

L’Hospital de Palamós celebra el 25è aniversari de la Unitat de Medicina Hiperbàrica

Dimecres organitzem una jornada on repassarem l’activitat i la seva repercussió a nivell assistencial i social

Aquest 2019 s'han complert 25 anys de la inauguració de la Unitat de Medicina Hiperbàrica (UMH) a l'Hospital de Palamós.

El 7 d'octubre de 1994 es feia el primer tractament a la cambra hiperbàrica de l'hospital. Ha estat clarament un cas d'èxit ja que va ser una aposta decidida per un hospital comarcal per a instal·lar-hi un servei de referència que dona cobertura més enllà de la comarca, ja que només hi ha una altra cambra hiperbàrica a Catalunya.

2.000 usuaris i 25.000 sessions
Durant aquests 25 anys s'han tractat prop de 2.000 usuaris i realitzat 25.000 sessions. Destaquen dos períodes: del 1994 al 2010 amb la cambra hiperbàrica originària i del 2010 fins a l'actualitat quan un nou equipament que duplica la capacitat (8 persones assegudes, 2 estirades) i triplica l'espai interior millorant les condicions de treball del personal sanitari i el confort per als usuaris.

La tendència de l'activitat ha estat constant i a l'alça durant aquests 25 anys, sobretot a partir del 2010. Així, el 2018 la UMH va funcionar durant 1.207 hores i va consumir 68.000m3 d'aire comprimit i 4.500m3 d'oxigen medicinal.

Tot i que la UMH és coneguda per la seva utilitat en accidents disbàrics relacionats amb el submarinisme, aquesta patologia només ha representat un total de 1.660 sessions de les 25.000 que s'han fet. Destaca també les intoxicacions per monòxid de carboni (641), sobretot durant la gran nevada del 2010. Però hi ha un gruix de més de 22.000 sessions que són relacionades amb altres patologies com per exemple per a cuidar ferides relacionades amb patologies vasculars, seqüeles del tractament radioteràpic de diferents neoplàsies o complicacions de problemes traumàtics.

Podeu consultar totes les dades en aquesta infografia.

Jornada demà dimecres
El matí del 27 de novembre s'ha organitzat una jornada monogràfica amb dues taules rodones específiques.

A la primera, es debatrà quines repercussions ha tingut la UMH des de la vessant assistencial i comptarà amb pacients, professionals de l'Hospital de Palamós i de l'ICO. La segona taula rodona se centrarà en la vessant més social i hi participaran també pacients, representants de Mossos d'Esquadra, l'Associació Catalana de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub i Francesc Cardellach, consultor sènior de l'Hospital Clínic de Barcelona i catedràtic i exdegà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

En acabat, hi haurà un aperitiu - dinar per a tots els assistents. Podeu consultar el programa, aquí.

Un centenar de professionals
L'equip bàsic de la UMH està format per un metge, un infermer i un tècnic de cambra que cobreixen les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any.

Durant aquests 25 anys, prop d'un centenar de professionals han treballat en aquesta unitat. En concret, hi ha treballat 15 metges, 72 infermers i 6 tècnics cambristes.

En paral·lel, també s'està treballant en una exposició que s'instal·larà a l'hospital durant el primer trimestre de 2020 i que recollirà fotografies, retalls de premsa dels primers anys i un resum de l'activitat. Aquest mateix material també s'editarà en un llibret per a material de consulta i divulgació de la unitat entre els pacients mentre realitzen les sessions dins la cambra.

Equip cambra hiperbàrica
Cambra hiperbàrica
Cambra hiperbàrica