L’atenció primària, un gir de 360º

En el darrer mes i mig, un 80% de les visites han estat no presencials.

Des que va començar la pandèmia per coronavirus (COVID-19), les Àrees Bàsiques de Salut de Palafrugell, Palamós, La Bisbal d'Empordà i Torroella de Montgrí  hem canviat la nostra manera de treballar per donar una resposta ràpida i àgil a les nombroses demandes assistencials que estem tenint.

L'atenció primària és la porta d'entrada al sistema sanitari i ara més que mai ho ha demostrat fent el primer cribratge dels malalts sospitosos de coronavirus, el seguiment dels casos lleus i  la coordinació amb l'Hospital de Palamós per derivar-hi els greus .

Hem canviat la nostra manera de treballar: fem torns horaris de 12 hores per evitar coincidir a la feina entre companys i protegir-nos, fem teletreball com a part de la nostra jornada laboral i hem tancat els consultoris per reubicar tota la demanda als centres d'atenció primària d'aquestes quatre poblacions.

Des del punt de vista clínic fem el diagnòstic en la majoria dels casos sense cap prova, pel que ens explica el pacient i sol ser per telèfon, reservant els domicilis per la gent gran que no es pot desplaçar i les visites presencials pels casos més greus. Precisament per atendre aquests pacients, hem dividit els centres en una zona COVID-19 i una zona no COVID-19 on s'atenen els respectius pacients amb professionals equipats segons el cas.

Això ha comportat que de les 36.708 visites d'adults i 1.997 visites de pediatria que hem fet durant aquest mes i escaig - del 12 de març al 20 d'abril - , un 80% de les mateixes han estat no presencials (consultes mèdiques per patologies, renovació de receptes, informes mèdics, baixes laborals, ...) i d'elles més de la meitat telefòniques. Tots els pacients que sospitem que tenen coronavirus o ja ho tenen confirmat bé perquè han estat ingressats o  perquè han anat a urgències de l'hospital i se'ls ha fet la prova, els seguim telefònicament a diari durant un mínim de 7 dies, havent fet per aquest motiu 3.485 trucades entre les 4 ABS que suposen una mitja de 116 trucades/dia per seguiment COVID-19 positiu. El nombre de pacients atesos - incloent els pacients amb COVID-19, els pacients amb sospita de tenir COVID-19 i els pacients que han tingut contactes de risc ha estat a La Bisbal d'Empordà 162, a Palafrugell 267, a Palamós 194 i a Torroella de Montgrí 129, sumant un total de 752 pacients a totes les ABS.

Molts pacients que estan al final de la vida, prefereixen morir a casa acompanyats i no a l'hospital on saben que estaran sols i els equips d'atenció primària ens encarreguem de proporcionar tot el confort necessari per dur-ho a terme al domicili ara més que mai.

Les residències de la tercera edat de la nostra zona tenen l'ajuda i supervisió dels respectius equips d'atenció primària de manera que treballem conjuntament per oferir la millor assistència als que més ho necessiten.

Tota aquesta feina ha estat possible per la implicació dels professionals que treballen a diari als quatre centres, demostrant tenir una alta capacitat organitzativa, de gestió i de resolució i oferint una atenció de qualitat, propera i en la què garantim la continuïtat de tots els processos assistencials.

Ens hem de preparar també per al futur, com recuperarem l'activitat, com farem els tests serològics a la població que tinguin sentit epidemiològic, com cuidarem el dol de les persones, com ajudarem a la recuperació de malalts i com potenciarem la salut comunitària. En aquesta crisi hem après moltes coses que ens han de servir a tots, professionals i ciutadania, per al futur més pròxim.