Com s’ha adaptat el servei de ginecologia i obstetrícia a la pandèmia de COVID?

Visites telefòniques, vídeos tutorials al Youtube i altes postpart a les 24h amb seguiment a domicili.

Degut a la pandèmia de la COVID 19, tots els serveis assistencials i sanitaris han hagut d'adaptar-se en major o menor mesura.

El servei de ginecologia i obstetrícia és un dels serveis que no ha vist interrompuda la seva assistència i per això s'ha adaptat al nou escenari. Des del diagnòstic del primer cas de COVID a l'Hospital, a mitjans març fins avui, s'han realitzat 85 parts a l'Hospital de Palamós.

En tot moment el personal del servei vetlla per la seguretat de la gestant com del nadó. És per això que s'han augmentat les mesures de protecció del professional i de les pacients i acompanyants. Tot i que la vestimenta sigui diferent de l'habitual, intentem mantenir el tracte més proper possible.

Alguns dels canvis que s'han realitzat:

 • Foment de les visites no presencials i seguiment telefònic durant la gestació i postpart. Tot i això s'han mantingut visites presencials, com són els controls ecogràfics i el seguiment a la 40a setmana durant l'embaràs; el control del recent nascut per part d'infermeria pediàtrica i les analítiques de seguiment. Les llevadores i els ginecòlegs realitzen una mitjana de 6 trucades diàries de seguiment i control.
   
 • Priorització de les altes a les 24h del naixement, després d'un part normal i en situacions de baix risc. Aquesta mesura es realitza per tal de minimitzar els ingressos perllongats i mantenir la seguretat de la família i sempre després de la valoració de l'equip de pediatria i obstetrícia. En cas d'alta a les 24h, una llevadora es desplaça al domicili per  tal de fer la primera visita de seguiment i on també es realitza la prova d'screening metabòlic del bebè, popularment coneguda com la prova del taló.  S'han realitzat una vintena de visites a domicili, que corresponen a les altes precoces de 24h després del naixement.
   
 • Vídeos tutorials al Youtube de preparació al part. L'equip de llevadores han realitzat un conjunt de vídeos per tal de mantenir informades a les pacients durant la gestació i després del part, i que avarca tot el contingut que es dona durant el curs de prepart. Cada vídeo és presentat per alguna llevadora del servei i es poden consultar a l'apartat "Vaig de part" del web.  Els vídeos han estat elaborats gràcies a la col·laboració solidària de Ferran Gallego.

A banda d'aquestes adaptacions hi ha molts aspectes que s'han mantingut com és el cas de:

 • L'Hospital de Palamós continua essent un dels hospitals on es realitza la donació de cordó umbilical. Arran de la pandèmia de COVID es mantenen 3 hospitals en activitat a Catalunya, juntament amb Sant Joan de Déu de Barcelona i Arnau de Vilanova de Lleida. Tot i que la recollida i processament de sang de cordó està suspesa, es manté l'elaboració d'altres productes derivats com col·liris i productes per a la regeneració de lesions corneals i altres derivats.
   
 • Es respecta el desig de les famílies i la futura mare indicat al pla de part, tant sí és un part natural o si es decideix usar l'analgèsia peridural. També es permet el contacte pell amb pell i iniciar lactància materna, a la mateixa sala de parts, que recomanem com el mètode ideal d'alimentació del bebè.
 • El seguiment del bebè es continua realitzant amb la infermera pediàtrica al CAP de referència, durant la primera setmana de vida.
   
 • Per a qualsevol dubte, les gestants i la seva família disposen del telèfon de la llevadora de guàrdia les 24 hores del dia, cada dia.