| Assistencial, Organitzatiu

El laboratori de l’Hospital de Palamós s’ha transformat per donar resposta al diagnòstic i seguiment de pacients COVID

S’ha encarregat de més de 5.000 tests relacionats amb el diagnòstic del COVID.

Igual que la resta de serveis, el laboratori s'ha adaptat ràpidament a les noves exigències de la pandèmia.

Els principals canvis han passat per una major versatilitat i ubiqüitat del seu personal. S'han augmentat el nombre de proves, han aparegut nous tests i ha calgut desplaçar-se per realitzar-los en diferents ocasions, i això ha provocat que el personal s'adaptés a les noves tasques i organització. 

El servei d'urgències de laboratori, per exemple, ha realitzat un 27% més de determinacions urgents respecte el mateix període de l'any passat. A banda, els tècnics de laboratori han realitzat diàriament les extraccions dels malalts hospitalitzats -en col·laboració amb personal d'altres serveis-, s'han desplaçat a diferents residències del Baix Empordà per realitzar tests ràpid d'antigen; i han realitzat tests ràpids serològics als nostres professionals.

El servei s'ha transformat per donar resposta al diagnòstic i seguiment dels pacients COVID i ha funcionat com un suport  en la gestió i informació dels resultats de forma constant i coordinada amb la Direcció Assistencial i el servei de prevenció de riscos laborals.

Des divendres 15 de maig, el laboratori de l'Hospital de Palamós ja realitza testos PCR ràpids

Des del passat dia 15 de maig, el laboratori de l'Hospital de Palamós ja pot analitzar proves de PCR. Es tracta de prova PCR de test ràpid que obté el resultat en poc menys de 2 hores i que permetrà agilitzar la mobilitat i trasllat dels nostres usuaris amb les mesures de protecció necessàries en cada cas.

En total, es realitzaran uns 400 testos mensuals. A dia d'avui, no cobreix la necessitat diària de tots els tests que realitzem (uns 85 diaris) i per això aquests testos es reservaran només per a determinades situacions. Tanmateix, des del laboratori es segueix  treballant intensament per poder incrementar el nombre de tests que puguem realitzar directament a l'Hospital.

Per aquest motiu, de moment es realitzaran a pacients que ingressin de forma urgent, com poden ser les pacients que venen de part abans de la setmana 40, o bé pacients que tenen programada una intervenció quirúrgica i a qui el resultat de la PCR de cribatge d'abans d'intervenció encara no està disponible.

Des de l'inici de la pandèmia COVID s'han recollit més de 3.200 mostres de proves PCR que s'han enviat o bé a l'Hospital Trueta de Girona o l'Hospital Clinic de Barcelona, sempre amb les mesures de preparació i embalatge necessàries per garantir la fiabilitat dels resultats i la seguretat en l'anàlisi i el transport.

 Més proves diagnòstiques

Els testos ràpid de PCR se sumen a les dues proves diagnòstiques ràpides que l'Hospital de Palamós ha incorporat durant la pandèmia COVID: la prova d'antigen com a prova urgent i que detecta la proteïna del virus; i el test serològic, que detecta els anticossos del virus.

A dia d'avui s'han realitzat uns 1.200 tests antigènics i 1.000 serològics.