| Medi ambient, Organitzatiu

Els nostres centres gestionen 24 tones de residus de risc biològic durant el primer quadrimestre del 2020

Suposa un augment del 43% respecte al mateix període de l’any passat.

Des de l'inici de la pandèmia COVID, tots els residus generats en les zones destinades a l'atenció dels pacients COVID dels hospitals i Àrees Bàsiques de Salut (ABS) són catalogats dins el grup III i per tant a ser considerats de risc biològic.  En el cas de les residències i hotels de salut, en canvi, són considerats com a residu rebuig.

Durant el primer quadrimestre del 2020 s'han gestionat 24 tones de residus de risc biològic (24.270 kg) a l'Hospital de Palamós i les 4 ABS de La Bisbal d'Empordà, Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí, que suposa un augment del 43% respecte al mateix període de l'any passat, quan es van gestionar 16.956 kg. Amb la pandèmia, s'han habilitat nous punts de recollida d'aquests residus a totes les ABS.

A les residències i hotels de salut, per contra, ha augmentat considerablement el residu rebuig. A Palafrugell Gent Gran, per exemple, s'ha passat dels 11.704 kg del primer quadrimestre de 2019 als 18.656 kg del mateix període de 2020, que suposa un augment del 50%.

Tota aquesta gestió dels residus ha fet disminuir la segregació dels residus d'envasos lleugers i del de grup II, que són els residus sanitaris no perillosos. Aquesta disminució s'explica perquè tots els residus que provenen de zones considerades COVID són considerats com grup III.

Com es gestionen els residus COVID? 
Tal com ho indica el Ministeri de Sanitat (BOE), els residus de risc biològic s'han de gestionar de diferent manera en funció del tipus de centre:

  • En hospitals i Centres d'Atenció Primària: en doble bossa, tancats amb brides de forma segura i dins d'una caixa de cartró. És considerat com a residu de risc biològic i la recollida la realitza una empresa sanitària especialitzada en residus sanitaris perillosos.
  • En residències i hotels de salut: es dipositen en un sistema de triple bossa, tancats amb brides de forma segura i dins d'una caixa de cartró. És considerat com a residu rebuig i la recollida la realitzen els serveis de neteja municipals.

A SSIBE, tota aquesta gestió ha estat liderada per l'Àrea de Medi Ambient, amb la coordinació i esforç del personal assistencial i no assistencial, que s'ha adaptat a la nova normativa i ha vetllat per la correcta gestió d'aquests residus i la minimització dels riscos de contagi en les zones COVID.

Gestió de residus COVID
Gestió de residus COVID
Gestió de residus COVID