| Prevenció i promoció de la salut

XXI Setmana Sense Fum: endolla't a la vida

Atesa la situació actual que no permet fer cap activitat com els altres anys, les referents de tabaquisme a Girona han fet aquests videos que volen compartir.

Cada any, del 25 al 31 de maig se celebra la Setmana sense fum arreu de Catalunya. Aquest és el XXI any de la Setmana sense fum a Catalunya. La iniciativa original va ser de la SEMFYC a nivell estatal i la CAMFIC a Catalunya, per passar a ser liderada durant molts anys pel Programa Atenció Primària sense Fum (de CAMFIC, AIFICC i ASPCAT). En els darrers anys el Comitè organitzador s'ha ampliat molt més i aplega també la Xarxa d'Hospitals sense Fum, La Xarxa d'Universitats Saludables, Societats científiques, col·legis professionals, entitats municipalistes, entitats del tercer sector i diversos Departaments de la Generalitat de Catalunya.

Atesa la situació actual que no permet fer cap activitat com els altres anys, les referents de tabaquisme a Girona han fet aquests videos que volen compartir. En aquests videos elaborats amb motiu de la XXI Setmana sense Fum hi participen algunes referents de tabac a les nostres àrees bàsiques.

En aquest primer hi participen l’Annabel Ibàñez i la Gisela Pairet, infermeres de l’ABS de Torroella de Montgrí.

En aquest segon vídeo hi participa la Nuri Parals, metgessa de l’ABS de Torroella de Montgrí.

Enquesta ESCA

El consum de tabac en homes i dones s'ha reduït en un 1,7% a Catalunya respecte de 2018, segons l'ESCA. Del 23,9% de fumadors adults, fuma un 29,2% dels homes i un 18,8% de les dones. Un descens de 2 punts que arriba després d'un repunt que hi havia hagut l'any 2018, després de set anys de descensos consecutius. Aquest augment de 2018 va fer que des del Departament de Salut d'adoptessin mesures com una campanya contra el tabac destinada als joves, protagonitzada pel jugador de la NBA, Ricky Rubio, que sota el lema "Aguanta" posava l'accent en el col·lectiu de joves entre 14 i 20 anys per tal que o no s'iniciessin en el consum de tabac o si ja fumaven, ho deixessin al més aviat possible.

Tabac i Covid-19

Una altra enquesta sobre el consum de tabac, feta online entre el 5 i el 25 de maig- durant el confinament, impulsada pel Comitè Organitzador de la Setmana Sense Fum, revela que durant el confinament un 7% de les persones fumadores que van participar en l'enquesta ha deixat de fumar, un 17,8% ha fumat menys, un 35,7% ha fumat el mateix i un 39,3% ha fumat més.

La van respondre 3.445 persones amb una mitjana de 45 anys (77% dones i 23% homes) Aquesta enquesta estava .

Preguntats sobre en quin grau fumar augmenta la gravetat de la malaltia per coronavirus, un 4,7% creu que el tabac no augmenta o augmenta molt poc la gravetat però un 40,6% creu que fumar augmenta molt la gravetat de la malaltia. També hi ha un un 35,5% va respondre que no sabia en quin grau fumar podia augmentar la gravetat del Covid-19.

Cal dir que el 75% de les persones enquestades diuen que alguna vegada o regularment algun sanitari li ha recomanat que deixi de fumar.

Més informació:

Nota de premsa Govern.cat