| Assistencial

Incorporem 8 gestors COVID als nostres centres per a fer el seguiment de casos sospitosos de COVID-19 i dels seus contactes

La seva tasca s’inicia el 10 d’agost i s’han incorporat als nostres CAPS i a l’Hospital de Palamós

Les funcions del gestor COVID són d'una banda aconseguir que qualsevol persona sospitosa de patir una infecció per COVID tingui l'enquesta de risc de brot i el llistat de contactes estrets fet en el moment que s'agafa la mostra per PCR. I per l'altra, un cop se sap que un pacient és positiu, avisar als contactes d'aquest pacient per explicar-los les pautes a seguir, fer l'enquesta de risc de brot i elaborar el seu llistat de contactes estrets. A l'hora el gestor COVID pot resoldre dubtes sobre les mesures d'aïllament i avisa als pacients un cop arriba el resultat de la PCR.

Tots els gestors COVID han rebut una formació concreta en gestió dels casos COVID, equips de protecció individual, rentat de mans i confidencialitat en el tractament de les dades individuals.

A Serveis de Salut Integrats Baix Empordà s'han incorporat un total de 8 gestors COVID amb la distribució inicial següent: 2 al CAP de Palamós, 2 al CAP de Palafrugell, 1 al CAP de La Bisbal d'Empordà, 1 al CAP de Torroella de Montgrí i 2 a Hospital de Palamós. Aquesta distribució es podrà anar ajustant en funció de les necessitats.

Es farà una cobertura a l'Hospital de Palamós, al CAP Palamós i al CAP de Palafrugell de 5 hores al matí i 5 hores a la tarda. Al CAP de La Bisbal d'Empordà i al CAP de Torroella de Montgrí faran 5 hores al matí o a la tarda. Finalment els caps de setmana i festius també es farà una cobertura de 10 hores.

Funcions detallades dels gestors COVID

Una vegada el professional sanitari ha fet el diagnòstic d'un possible cas de COVID-19 i li demana o li fa la prova PCR; el pacient rebrà informació de les pautes que haurà de seguir fins que tingui el resultat, a l'hora que se li demana que ompli l'enquesta de risc de brot i el llistat de contactes estrets. Aquest llistat només s'utilitzarà en cas que la PCR del pacient sigui positiva

Tant si el resultat de la prova és positiu com negatiu, el gestor COVID informa del resultat i de les pautes que cal seguir en funció d'aquest. D'igual manera posa al pacient en contacte amb el CAP en cas que es necessiti una baixa laboral o calgui fer algun altre tràmit.

Una altra de les funcions del gestor COVID és la identificació i rastreig exhaustiu de quins han estat els contactes estrets d'un possible cas, per tallar la cadena de transmissió del virus.

A més a més els gestors també poden identificar aquelles situacions de risc associades a la patologia com poden ser la sobre ocupació de domicili, persones gran vulnerables, professionals amb molts contactes laborals, monitors de casals, reunions de feina o oci, i així poder fer el seguiment de casos i identificar possibles contagis.

Si es tracta d'un cas positiu o el pacient té símptomes, el seguiment clínic el seguiran fent els metges i infermeres de l'ABS del pacient, tal i com s'ha fet fins ara.

En total a la Regió Sanitària de Girona s'incorporen 73 gestors COVID.

imatge gestor covid CAP Palamós