| Prevenció i promoció de la salut

18 de novembre: Dia Europeu per a l'ús prudent dels antibiòtics

La iniciativa pretén conscienciar sobre el consum responsable dels antibiòtics i unir esforços per tal de reduir al màxim les resistències.

El present escenari ens porta a pensar que, si les resistències segueixen creixent, no es disposarà d'antibiòtics eficaços.

Les dades més recents confirmen que el nombre de pacients infectats amb bacteris resistents creix a tot el món i augmenta la preocupació sobre les infeccions ocasionades per microorganismes resistents a diferents antibiòtics, els anomenats bacteris multiresistents o "superbacteris", esdevenint una seriosa amenaça per a la salut de la població.

Entre les estratègies prioritàries del Departament de Salut està la conscienciació i la promoció de pràctiques per a la prevenció de les infeccions i l'ús apropiat dels antibiòtics. En aquesta línia, el Departament de Salut participa en el "Pla nacional per reduir les resistències als antibiòtics", donant resposta al Parlament Europeu que sol·licitava als Estats membres la implantació d'una estratègia per a fer front a les resistències antimicrobianes. També en el Pla de Salut de Catalunya 2016-20, es va incloure la fita d'implantar projectes de disminució de les resistències a antibiòtics als centre sanitaris.

Amb aquesta finalitat s'estan implantant, a nivell territorial, els programes d'optimització de l'ús d'antibiòtics (PROA) a hospitals d'aguts, a l'atenció primària i a l'atenció sociosanitària.

Paral·lelament es recorda que cal integrar les activitats de gestió dels antimicrobians amb les de prevenció i control de les infeccions (per exemple la higiene de mans) i les de vacunació.  

A nivell del Baix Empordà tenim un equip PROA que vetlla per la bona utilització dels antibiòtics i la higiene de mans. Recordeu, la seguretat és cosa de tots, sumant esforços aconseguirem ser més segurs!

Demà, de 10.30h a 12.30h, l'AEMPS organitza la jornada "COVID19 y resistencia: ¿Cuál serà el  impacto de la COVID19 en el uso de los antibióticos y el desarrollo de bacterias resistentes? ¿Puede el enfoque 'One Health" prevenir otra pandemia?"Podeu accedir-hi a través d'aquest enllaç.

Primer símbol global per conscienciar a la ciutadania
Amb l'objectiu de conscienciar a la societat, la Acció Conjunta Europea sobre Resistència als Antimicrobians i infeccions relacionades amb l'Assistència Sanitària (EU-JAMRAI, per les seves sigles en anglès) ha llançat el primer símbol global que representa la lluita contra la resistència als antibiòtics.

Per això, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) anima a la ciutadania a confeccionar el seu propi símbol i a compartir les seves fotografies i vídeos mencionant a @EUJamrai a Twitter, Facebook i Instagram, amb els hashtags: #AntibioticResistanceSymbol #AMR #KeepAntibioticsWorking.

Símbol global d'Ús prudent dels antibiòtics