| Assistencial

Estat de situació de la transmissió de COVID19, planificació de l'activitat als centres de SSIBE i mesures preses

Informe setmanal a data 5 de gener de 2020

  • Situació de la transmissió de COVID19 a nivell comunitari

Les darreres dues setmanes s'ha detectat un increment de resultats positius de la prova diagnòstica de COVID19 que fem als usuaris/àries que venen a atenció primària, al Servei d'Urgències de l'Hospital de Palamós o també als pacients que s'han de fer alguna prova o intervenció quirúrgica a l'Hospital de Palamós. Concretament aquest increment, mirant els nombres absoluts és del 80%.

En relació al total de proves que hem fet aquestes darreres setmanes, també incrementa el percentatge de resultats positius, que se situa al voltant del 20%.

Aquestes dades indiquen, malauradament, que la situació està empitjorant i preveiem properament un increment del nombre d'ingressos hospitalaris de pacients amb COVID19 i increment del nombre de pacients ingressats amb COVID19 greus.

  • Es recomana extremar les mesures de protecció per evitar contagis

Davant l'increment de casos de COVID19 cal extremar les mesures de protecció per reduir els contagis: evitar trobades socials, relacionar-nos amb la bombolla de convivència, reduir la mobilitat, ventilar espais, ús de mascareta, neteja de mans, i distància de seguretat.

  • Cribratges de professionals

A Serveis de Salut Integrats Baix Empordà seguim fent els cribratges als professionals seguint l'ordre establert. Actualment hi ha 21 professionals positius de COVID19.

  • Planificació de l'activitat i mesures preses:

Treballem per a que aquesta tercera onada de COVID19 no aturi tota l'activitat de l'Hospital de Palamós ni dels altres centres.

Actualment hi ha un alt nivell d'ocupació de l'hospital amb 28 pacients ingressats amb COVID19. A Palamós Gent Gran hi ha 12 pacients ingressats amb COVID19.

A l'hospital fa setmanes que es van restringir les visites als pacients ingressats (amb les excepcions de: menors d'edat, situació de final de vida i pacients amb dependència que valora l'equip mèdic) per tal d'evitar contagis COVID tant del pacient ingressat (especialment sensible i fràgil), com dels familiars que el visiten i dels professionals que l'assisteixen.

Planificació de l'activitat hospitalària:

  • Funcionament de quiròfan només per a urgències i neoplàsies i un o dos quiròfans per a intervencions que no requereixen ingrés hospitalari.
  • No es programen cirurgies amb ingrés fins que la ocupació a l'hospital ho permeti.

Diàriament s'analitzen les dades per tal d'anar prenent les mesures més adequades, segons el Pla de contingència vigent.

  • Reforç del voluntariat per a fer vídeo trucades dels pacients amb les famílies

Una de les conseqüències de la COVID19 és l'aïllament emocional dels pacients ingressats que no poden rebre la visita dels seus familiars. Des de l'abril disposem d'un servei de voluntariat amb professionals de SSIBE que faciliten realitzar vídeo trucades dels pacients amb les seves famílies.

S'ha fet una campanya interna per a disposar de més voluntaris davant la necessitat de fer més vídeo trucades amb pacients que tenen edat avançada i que no tenen maneig de noves tecnologies i necessiten aquest suport.

  • Vacunació COVID

Salut Pública ha iniciat el 5 de gener la vacunació a la comarca del Baix Empordà. Concretament s'ha vacunat a residents i professionals de les residències Santa Caterina i Vila Vella, ambdues al municipi de Torroella de Montgrí.

Tanmateix, de Departament de Salut ha iniciat la campanya de vacunació dels sanitaris simultàniament a la de les residències. La vacunació dels sanitaris es fa mitjançant els serveis de prevenció i els  professionals propis dels centres. La coordinació del programa de vacunació de la COVID a SSIBE es realitzarà per part del Servei de Prevenció i encara no sabem quan es començarà aquesta vacunació.

imatge covid hospital