| Assistencial, Organitzatiu

26 de gener: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  • Situació de la transmissió de COVID19 a nivell comunitari

La darrera setmana hem realitzat més proves diagnòstiques que l'anterior (un 18% més), ja que es va començar el cribratge de professionals d'escoles, a part de continuar fent els cribratges de professionals de residències. D'aquestes proves, el 8% han estat positives. Aquest percentatge és millor que el de la setmana anterior, però no ens permet relaxar-nos, ja que de moment no sabem si aquesta millora es mantindrà en el temps o empitjorarà, tal i com indiquen els pronòstics.

Quan parlem de proves diagnòstiques COVID, ens referim a PCRs (es busca material genètic del virus i requereix unes hores de laboratori per amplificar i analitzar aquest material genètic) i Test Antigènic Ràpid (TAR) (s'utilitza mostra nasofaríngia, com en la PCR, però en aquest cas es busca una proteïna que el virus té a la càpsula, i s'utilitza un sistema ràpid, semblant al dels tests d'embaràs, que permet tenir el resultat als 15 minuts - aquest test es realitza fóra del laboratori-; a les consultes d'atenció primària o els boxes d'urgències). La mitjana de PCRs que estem realitzant actualment al laboratori de l'Hospital està al voltant de 530 al dia. I tot i aquest increment, la gran majoria de resultats està disponible abans de les 48 h de la realització de la prova. De TARs en fem al voltant de 100 al dia.

Pel que fa ingressos, seguim com en les últimes setmanes, en les que es realitzen al voltant de 100 ingressos setmanals a l'Hospital de Palamós. D'aquests, un 30% són per COVID19.

  • Es recomana extremar les mesures de protecció per evitar contagis

Davant l'increment de casos de COVID19 cal extremar les mesures de protecció per reduir els contagis: evitar trobades socials, relacionar-nos amb la bombolla de convivència, reduir la mobilitat, ventilar espais, ús de mascareta, neteja de mans, i distància de seguretat.

  • Cribratges de professionals i nombre de professionals positius

A Serveis de Salut Integrats Baix Empordà seguim fent els cribratges als professionals seguint l'ordre establert. Actualment hi ha 19 professionals positius de COVID19, es manté similar a la setmana passada.

  • Nivell d'ocupació i gestió als nostres centres

Al no realitzar intervencions quirúrgiques amb ingrés, el nivell d'ocupació a l'hospital i Palamós Gent Gran s'ha reduït. Aquesta reducció permet afrontar les properes setmanes amb una millor situació als nostres centres.

Actualment comptem amb 25 pacients ingressats amb COVID19 a l'Hospital de Palamós i 9 a Palamós Gent Gran.

Seguim amb funcionament de quiròfan només per a urgències i neoplàsies i un o dos quiròfans per a intervencions que no requereixen ingrés hospitalari i no es programen cirurgies amb ingrés fins que la ocupació a l'hospital ho permeti. Es continua amb la restricció de visites als pacients ingressats.

Palamós Gent Gran és una residència verda i per això facilita les visites de familiars als seus residents. A partir d'ara i tal i com aconsella del Departament de Salut, realitzarà un test antigen ràpid (TAR) a les visites. Si el resultat del cribratge és positiu, no s'autoritzarà la visita i es derivarà el familiar al seu centre d'atenció primària.

  • Vacunació COVID

El 12 de gener es va iniciar la vacunació contra la COVID-19 als professionals de SSIBE i s'han vacunat 868 professionals, que suposa el 56% del personal.

En aquests moments estem a l'espera de rebre més dosis que previsiblement arribaran la primera setmana de febrer, atès que Salut està prioritzant el lliurament de vacunes als centres on s'ha de posar ja la segona dosi.

La vacuna és per a tots els treballadors i s'ha establert un ordre de vacunació en funció de l'exposició a COVID-19: primer els professionals de Palamós Gent Gran, després professionals amb risc més alt d'exposició a COVID-19 (urgències, plantes d'hospitalització), després professionals que treballen en àmbits on té més risc el pacient i així fins a la totalitat dels treballadors.

Pots consultar l'informe d'estat de situació anterior (19 de gener de 2021)

COVID 19