| Assistencial

9 de febrer: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

Situació de la transmissió de la COVID19 a nivell comunitari

La darrera setmana s'han realitzat al voltant de 2.600 proves diagnòstiques (PCR i Tests Ràpid d'Antigen), essent un 5% de les quals positives. Això suposa una reducció respecte l'anterior setmana, que estava al voltant del 6%. Tanmateix, aquesta millora, no ens permet relaxar-nos, ja que de moment no sabem si es mantindrà en el temps o pot empitjorar, i cal tenir en compte que el sistema sanitari encara està tensionat, sobretot si parlem de llits de crítics. 

Aquesta setmana les 4 ABS començaran a fer els TARs als membres de les meses electorals, de cara al diumenge vinent.

El nombre total d'ingressos a l'hospital es manté respecte la setmana passada, tot i que el percentatge d'ingressos per infecció per COVID disminueix al 15% (la setmana passada era del 20%). 

Cribratges de professionals i nombre de professionals positius

A Serveis de Salut Integrats Baix Empordà seguim fent els cribratges als professionals seguint l'ordre establert. S'han deixat de fer cribratges a serveis i àrees on els professionals han rebut la segona dosis de la vacuna contra el COVID19. 

Actualment hi ha 15 professionals positius de COVID19, similar a la setmana passada.

Nivell d'ocupació i gestió als nostres centres

Actualment l'ocupació de l'hospital és del 70%, i el 23% dels pacients ingressats són COVID positius o sospites. Veient que el nombre d'ingressats fa setmanes que no augmenta, s'ha obert un quiròfan més per intervencions que requereixen un ingrés de 24h. Si la tendència d'ingressos es manté, de cara a la setmana vinent obrirem un altre quiròfan per intervencions que requereixen ingressos més llargs.

A part, al anar disminuint el percentatge de pacients COVID a l'Hospital, actualment ja podem tenir tots els pacients amb PCR positiva dins la planta d'aïllament (hemiplanta dreta de la quarta planta) i a la resta de l'hospital podem ingressar la resta de pacients. 

D'igual manera, des de fa setmanes, Palamós Gent Gran té tots els COVID ingressats dins la planta d'aïllament de la tercera planta.

Actualment comptem amb 15 pacients ingressats amb COVID19 a l'Hospital de Palamós i 7 a Palamós Gent Gran. 

El dia 8 de febrer s'ha tornat a obrir el centre de dia i l'hospital de dia de Palamós Gent Gran que estaven tancats des de novembre de 2020 arran del brot per COVID-19 al centre.

Vacunació COVID

Durant aquesta setmana i la que ve, els professionals i residents de les residències del Baix Empordà que es van vacunar el mes de gener, estan rebent la segona dosi de la vacuna contra la COVID19. 

Pel que fa als professionals del SSIBE, ja s'han posat totes les segones dosis, de les vacunes administrades fa tres setmanes o més. Durant la setmana passada només es van posar segones dosis de la vacuna. Recordem que fins ara s'ha pogut administrar la primera dosi de la vacuna al 56% dels professionals, seguint l'ordre establert pel servei de prevenció, en funció de l'exposició al COVID-19. Aquesta setmana i la que ve es reprendrà l'administració de primeres dosis als professionals que falten. 

Es recomana extremar les mesures de protecció per evitar contagis

Tot i disminuir el nombre de casos de COVID19 i augmentar el nombre de persones amb la vacuna, cal seguir extremant les mesures de protecció per reduir els contagis: evitar trobades socials, relacionar-nos amb la bombolla de convivència, reduir la mobilitat, ventilar espais, ús de mascareta, neteja de mans, i distància de seguretat.

Imatge vacunació professionals de l'Hospital de Palamós