El 77% del nostre personal és dona

Aquest any volem visibilitzar dones treballadores en lloc ocupats tradicionalment per homes.

El sector sanitari i social és un àmbit laboral altament feminitzat. A casa nostra, el 77% de la plantilla són dones i és per aquest motiu que ens sumem a la celebració del Dia Internacional de la Dona del proper dilluns 8 de març.

Volem reconèixer el paper de la dona treballadora i el lloc que ocupen a diferents àmbits de la nostra institució: des de càrrecs d'alta direcció, als càrrecs intermedis i en les diferents posicions assistencials i no assistencials. Aquest any, especialment, volem destacar el paper de les dones de la nostra institució que treballen en lloc etiquetats tradicionalment com a masculins. És el cas, per exemple, de dones que treballen com a auxiliars sanitàries o zeladores, a informàtica o metgesses especialistes en traumatologia.

En el cas de les auxiliars sanitàries, també conegudes com a zeladores, a la nostra entitat comptem amb gairebé una desena de zeladores d'entre la cinquantena del col·lectiu. S'encarreguen de la mobilització i trasllat de pacients, a banda del suport a les auxiliars d'infermeria en la cura i higiene de pacients. Laura Avilés destaca que és "un treball molt físic ja que tot sovint has d'usar molta força i per això pot ser vist com a masculí". Mònica Llaó destaca però que la seva feina diària és fàcilment assumible "hi ha tècnica i actitud". Mica en mica, aquesta etiqueta està canviant, ja que a la residència Palamós Gent Gran hi ha ja majoria de dones zeladores.

A Emporsis, hi treballen 3 dones informàtiques entre una plantilla de 20 persones a l'equip. Maria Aguilar, membre també de la Comissió d'Igualtat d'Oportunitats de SSIBE, explica que "les enginyeries tenen una barrera cultural, no són feines que es vegin com a femenines i les poques dones que s'hi dediquen tenen poca visibilitat. Les nenes no es veuen fent aquest tipus de feina per aquesta falta de referents, i a sobre hi ha una sèrie d'estereotips lligats a la informàtica que ho fan difícil". Per la seva banda, Esther Pla-Giribert afegeix que "totes les empreses necessiten d'enginyers per a la gestió, l'anàlisi i l'elaboració de projectes, i això ho pot fer tan bé un home com una dona".

El servei de traumatologia de l'Hospital de Palamós compta des del 2015 amb dues metgesses especialitzades en traumatologia. Un cop a quiròfan i a la sala d'operacions, la diferència de gènere no existeix. Anna Álvarez ens explica que "clàssicament l'especialitat de traumatologia era més masculina, però a dia d'avui no és així". Neus Vilabrú afirma que "a la universitat, la majoria d'estudiants de medicina són dones" i com a conseqüència ha provocat que moltes de les especialitzacions s'estiguin femeninitzant mica en mica. Tot i que a l'hospital siguin minoria, en d'altres hospitals de la província, la tendència és a la inversa.

Infografia #SomDones i guia de llenguatge neutre
Amb l'objectiu de visibilitzar les nostres dones treballadores hem elaborat una infografia on es detalla el paper de les 1.226 dones del grup SSIBE en els àmbits de la presa de decisions, la seva distribució en funció de rols i perfils, la formació i el tipus de contracte i jornada laboral.

A banda, s'ha actualitzat també la guia interna de llenguatge neutre per tal d'avançar cap a la utilització de fórmules no sexistes tant a nivell intern com a nivell extern cap a les persones usuàries.

Infografia #SomDones

Exposició itinerant a Calonge i Sant Antoni
L'ajuntament de Calonge i Sant Antoni inicia també una exposició itinerant d'homenatge a les dones. Es tracta de diverses fotografies de gran format que es situaran en diferents espais públics, i que tenen com a protagonistes les treballadores dels 2 consultoris mèdics del municipi. Commemorant també el primer any de pandèmia, l'Ajuntament vol donar visibilitat a les treballadores d'aquests centres mèdics, que són pràcticament el 100% de la plantilla, i que han estat a primera línia durant aquest any marcat per la Covid19.