| Institucional

Hospitals comarcals de Catalunya donen l'excedent de fàrmacs no usats en el tractament de la COVID-19

La donació de fàrmacs que va iniciar la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha estat seguida per nou centres hospitalaris.

Ja són més de 50.000 comprimits d'antiretrovirals i per tractar la malària els que s'han recollit d'arreu de Catalunya al centre hospitalari de Martorell i que es destinaran a centres sanitaris de Filipines.
Eren medicaments indicats en els inicis de la pandèmia i que després van ser substituïts per altres tractaments i fàrmacs més eficaços per combatre la COVID-19.

Martorell, 9 de març del 2021 - Nou hospitals comarcals de tot Catalunya s'han adherit a la donació de l'excedent de fàrmacs per a la COVID-19 que va iniciar la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM). Els centres que han participat en la donació de 53.915 fàrmacs antiretrovirals i antimalàrics han estat els següents: el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès que inclou l'Hospital de Vilafranca i l'Hospital dels Camils, l'Hospital Municipal de Badalona, la Fundació Hospital de l'Esperit Sant, l'Hospital General de Granollers, l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa de la Fundació Althaia, els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà i el Consorci Sanitari Integral amb l'Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi i l'Hospital Dos de Maig a Barcelona.

Després de la primera onada de la COVID-19, la FHSJDM, com altres centres hospitalaris a tot Catalunya, es va trobar amb uns estocs sobredimensionats de comprimits antiretrovirals i per tractar la malària, ja que en un inici alguns estudis apuntaven que aquests fàrmacs podrien ser efectius contra el coronavirus. Però altres assajos clínics posteriors van descartar aquesta hipòtesi i es van anar substituint per altres tractaments.

En aquell punt, quan l'evolució per al tractament de la COVID-19 va anar cap a una altra via, la Dra. Marta Martí Navarro, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM, que ha liderat la iniciativa, va començar a pensar en altres usos per a aquells fàrmacs: "Des de la FHSJDM vam creure convenient buscar una alternativa d'ús per a tots aquests fàrmacs i ens vam posar en marxa per trobar-hi una sortida". I afegeix: "Primer ho vam plantejar com un tema local, però ràpidament vam veure que calia fer una acció més global, ja que, com en el nostre centre, havia passat el mateix arreu del territori". Per a més informació: Comunicació Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell Marta Patllé - M. 607 409 778 - marta.patlle@gmail.com www.fhsjdm.cat

A partir de llavors es va fer una crida a tots els hospitals comarcals per fer una donació conjunta i així unir esforços. "La rebuda ha estat molt bona, i hem aconseguit que hi participin, fins avui, deu hospitals comarcals catalans. Esperem que ben aviat més centres s'adhereixin a la iniciativa", ha afegit la Dra. Martí.

La donació d'aquest excedent de fàrmacs està destinada a organitzacions que treballin en zones on l'ús de la hidroxicloroquina per a la malària i el lopinavir/ritonavir per al VIH puguin ser de gran ajuda. L'entitat receptora d'aquest enviament serà l'Associació SOS Psicosis, que treballa amb centres sanitaris de Filipines. Així doncs, la medicació es distribuirà per centres hospitalaris de Cebu i Manila. La Dra. Marta Martí ha volgut destacar també que "la donació és molt complexa. Hauríem volgut diversificar-la més i que arribés a altres entitats que podien necessitar aquest tipus de fàrmac, però el procediment no és fàcil i, de moment, no ha estat possible".

El projecte resta obert, ja que hi ha altres centres hospitalaris a Catalunya i arreu de l'Estat que han mostrat interès per la iniciativa de la FHSJDM, i s'espera que en un futur es facin altres donacions.

Fotografia (d'esquerra a dreta): Representants de l'Associació SOS Psicosis rebent els fàrmacs donats pels diferents hospitals comarcals d'arreu de Catalunya per part de Beatriz Zurita, adjunta del Servei de Farmàcia de la FHSJDM.