Nou pa integral baix en sal a l’hospital i a la cafeteria

Format per un 80% de farina integral i un 0,3% de contingut de sal.

Des de la setmana passada, hem canviat el pa a les plantes d'hospitalitzacions i la cafeteria de l'Hospital de Palamós per un pa amb un major contingut en fibra i un baix contingut en sal. El canvi ha estat possible gràcies a una iniciativa del Servei de Dietètica i Nutrició en col·laboració amb l’equip de cuina d’Emporhotel.

En concret, el nou pa conté un 80% de farina integral i un 0.3% de contingut de sal.

A les plantes d'hospitalització substituirà el pa blanc actual, que s'elabora amb farina de blat refinada i conté un 1,2% de sal. Aquest canvi, suposa un augment del consum diari de fibra de 9-10 grams i una disminució de l'ingesta de sal entre 1,3 i 1,5 grams per part dels i les pacients.

A més, aquest nou pa és indicat per a pacients hospitalitzats amb dietes baixes en sal. La seva textura més tova és apta també per a persones amb dificultats moderades de masticació.

L'ús de pa blanc sense sal, torrades de farina de blat refinada sense sal i pa de motlle blanc sense sal es limitarà per a pacients amb dietes sense residus, astringents, Ileostomia-Colostomia F3  i dietes hiposòdiques estrictes, així com per a pacients que ho demanin expressament mitjançant la corresponent observació indicada a la seva targeta de dieta.

Als pacients celíacs se'ls continuarà servint el pa sense gluten.

Pel que fa a la cafeteria de l'hospital, substitueix el pa integral elaborat amb un 50% de farina integral i un contingut amb sal de l'1,2%. El canvi, suposa un augment del consum diari de fibra de 5g i una disminució de la ingesta de sal entre 1,3 i 1,5 grams.

Aquest pa està indicat per a totes aquelles persones que segueixin una alimentació controlada en sal.

Recomanacions de la OMS

La recomanació de la Organització Mundial de la Salut (OMS) és de limitar el consum diari de sal a un màxim de 5 grams i de consumir de 25 a 30 grams de fibra al dia. A banda de la millora nutricional que suposa, aquesta mesura pretén contribuir al foment d'hàbits de dieta saludable entre els nostres pacients i treballadors.

Nou pa integral