19 d'abril: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  • Situació a nivell comunitari i dels centres

La última  setmana (del 12 al 18 d'abril) s'han realitzat al voltant de 1.800 proves diagnòstiques (PCRs i TARs), un 15% més de les que s'havien fet la setmana anterior. D'aquestes, un 8,2% ha estat positiu, el que suposa un percentatge similar al de la setmana anterior.

  • Situació dels centres

Aquesta setmana hi ha hagut 126 ingressos  dels quals els COVID suposen el 15%. El nombre d'ingressos es manté respecte les últimes setmanes (des que vàrem obrir tots els quiròfans) però en les dues últimes, hem vist que el percentatge dels que són COVID s'ha incrementat. Actualment l'Hospital té 29 pacients ingressats COVID,  que suposa el 29% de tots els pacients ingressats.

A l'Hospital de Palamós, les visites a les plantes d'hospitalització continuen restringides, arran del brot detectat fa 3 setmanes. Malgrat que no ha sortit cap pacient positiu des de llavors a les plantes d'hospitalització on hi ha pacients amb PCR negativa a l'ingrés, s'ha decidit continuar sense visites ja que ha augmentat la transmissió comunitària.

A l'Hospital es segueixen permetent acompanyants a consultes externes i urgències del centre. També, es segueixen realitzant intervencions programades que requereixen més de 24 hores d'ingrés.

Pel que fa a Palamós Gent Gran, actualment hi ha 6 pacients COVID ingressats a la planta d'aïllament. També segueixen restringides les visites a les unitats sociosanitàries (llarga estada, mitja estada polivalent i trastorns cognitius). Es mantenen les visites en la part de residència assistida, situacions en final de vida i aquelles autoritzacions per part de l'equip mèdic del centre.

  • Estat de situació professionals

Actualment hi ha 1 professional positiu de COVID19.

  • Estat de situació vacunació ciutadania

El 23 de febrer es va iniciar la vacunació contra la COVID19 a la ciutadania. Actualment, més del 88% de la població de 80 anys o més del Baix Empordà ja ha rebut la primera dosi de la vacuna, i  ja s'estan citant per vacunar des dels CAPs els menors de 80 anys. Si alguna persona del Baix Empordà de 80 anys o més no ha estat avisada per vacunar-se contra la COVID, s'hauria de posar en contacte amb el Centre de programació telefònica (972 60 92 22).

Per altra banda, al palau Firal de Sant Antoni, s'estan vacunant amb Astra Zeneca a la població de 60 a 69 anys. Aquest grup pot agafar cita a través https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat/.

Per altra banda, els pacients amb un procés oncològic que estant sent tractats o seguits a l'actualitat, s'estan citant per l'ICO per vacunar-se a l'Hospital Trueta de Girona. I aquesta setmana s'avisaran a pacients d'alt risc atesos a l'Hospital, per vacunar-los a l'Hospital de Palamós mateix.

Cal insistir en que la vacuna ha demostrat que protegeix contra desenvolupar la malaltia simptomàtica per infecció per COVID tanmateix, no es pot assegurar encara que eviti totalment la possibilitat de portar el virus al nas i la gola dels vacunats, amb el risc de contagi que això suposaria. És per aquest motiu que insistim que no es poden deixar de prendre les mesures de prevenció bàsiques: rentat de mans, distància, mascareta i ventilació dels espais.

imatge hospital covid