11 de maig: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  • Situació a nivell comunitari i dels centres

La última  setmana (del 3 al 9 de maig) s'han realitzat al voltant de 1.550 proves diagnòstiques (PCRs i TARs), un nombre molt semblant de les que s'havien fet la setmana anterior. D'aquestes, un 9% ha estat positiu, el que suposa un percentatge similar al de la setmana anterior.

Fer especial esment a les dades de La Bisbal (índex de rebrot de 725), motiu pel que s'està treballant conjuntament amb epidemiologia, el Departament de Salut i l'Ajuntament. La setmana passada es va fer un cribratge d'automostra a l'Institut per tal de detectar estudiants positius i asimptomàtics, i poder-los aïllar adequadament. 

  • Situació dels centres

Aquesta setmana hi ha hagut 148 ingressos  dels quals els COVID suposen el 9%. El nombre d'ingressos es manté respecte les últimes setmanes (des que vàrem obrir tots els quiròfans) però en la última setmana, hem vist que el percentatge dels que són COVID ha anat disminuint. Actualment l'Hospital té 12 pacients ingressats COVID,  que suposa el 13% de tots els pacients ingressats.

Pel que fa a Palamós Gent Gran, actualment hi ha 4 pacients COVID ingressats a la planta d'aïllament.

Tenint en compte que la situació epidemiològica és estable,  el 28 d'abril es va decidir reobrir  les visites de familiars als pacients ingressats a l'Hospital i Palamós Gent Gran.

  • Estat de situació professionals

Actualment hi ha 3 professionals positius de COVID19.

  • Estat de situació vacunació ciutadania

El 23 de febrer es va iniciar la vacunació contra la COVID19 a la ciutadania. Actualment ja estem rebent força vacunes cada setmana.

Actualment les persones de 55 a 79 anys del Baix Empordà que vulguin vacunar-se tenen dues opcions:

  1. Agafar cita a través https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat/ per vacunar en algun dels punts de vacunació massius de Catalunya. Al Baix Empordà, el punt és al Palau Firal de Sant Antoni de Calonge (Carrer de la Sardana, 3)
  1. Esperar a rebre SMS on se'ls citarà per vacunar-se en un punt annex al seu CAP de referència, que són:
  2. La Bisbal d'Empordà: Palau Firal (C/del Mas Clarà,14)
  3. Palafrugell: Casal Popular de Palafrugell (C/ Caritat, 66)
  4. Palamós: Estadi Municipal Palamós - Costa Brava (Passatge Ladislao Kubala, s/n)
  5. Torroella de Montgrí: Can Quintana (C/Ullà, 27-31)

Per altra banda, també s'està citant als pacients d'alt risc que són atesos a l'Hospital, per vacunar-los a l'Hospital de Palamós mateix.

Cal insistir en que la vacuna ha demostrat que protegeix contra desenvolupar la malaltia simptomàtica per infecció per COVID tanmateix, no es pot assegurar encara que eviti totalment la possibilitat de portar el virus al nas i la gola dels vacunats, amb el risc de contagi que això suposaria. És per aquest motiu que insistim que no es poden deixar de prendre les mesures de prevenció bàsiques: rentat de mans, distància, mascareta i ventilació dels espais.

VACUNACIÓ COVID a persones de 55 a 59 anys