| Assistencial

26 de maig: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  • Situació a nivell comunitari i dels centres

La última  setmana (del 17 al 23 de maig) s'han realitzat al voltant de 1.300 proves diagnòstiques (PCRs i TARs), un 17% menys de les que s'havien fet la setmana anterior. D'aquestes, un 5% ha estat positiu, el que suposa un percentatge similar al de la setmana anterior.

  • Situació dels centres

Aquesta setmana hi ha hagut 128 ingressos  dels quals els COVID suposen el 5%. El nombre d'ingressos es manté respecte les últimes setmanes (des que vàrem obrir tots els quiròfans) però en la última setmana, hem vist que el percentatge dels que són COVID ha anat disminuint (la setmana passada el 10% dels ingressos era de pacients COVID). Actualment l'Hospital té 7 pacients ingressats COVID,  que suposa el 8% de tots els pacients ingressats.

Pel que fa a Palamós Gent Gran, actualment hi ha 2 pacients COVID ingressat a la planta d'aïllament.

  • Estat de situació professionals

Actualment hi ha 0 professionals positius de COVID19.

  • Estat de situació vacunació ciutadania

El 23 de febrer es va iniciar la vacunació contra la COVID19 a la ciutadania. Actualment ja estem rebent força vacunes cada setmana.

Actualment les persones de 50 a 79 anys del Baix Empordà que vulguin vacunar-se tenen dues opcions:

  • Agafar cita a través https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat/ per vacunar en algun dels punts de vacunació massius de Catalunya. Al Baix Empordà, el punt és al Palau Firal de Sant Antoni de Calonge (Carrer de la Sardana, 3)
  • Esperar a rebre SMS on se'ls citarà per vacunar-se en un punt annex al seu CAP de referència, que són:
    • La Bisbal d'Empordà: Palau Firal (C/del Mas Clarà,14)
    • Palafrugell: Casal Popular de Palafrugell (C/ Caritat, 66)
    • Palamós: Estadi Municipal Palamós - Costa Brava (Passatge Ladislao Kubala, s/n)
    • Torroella de Montgrí: Can Quintana (C/Ullà, 27-31)

Per altra banda, també s'està citant als pacients d'alt risc que són atesos a l'Hospital, per vacunar-los a l'Hospital de Palamós mateix.

Informar també que els professionals essencials menors de 60 anys, vacunats amb primera dosi d'Astra Zeneca, rebran un SMS per a que puguin demanar cita a un dels 10 punts vacunals de Catalunya (a la província de Girona: a Girona i Blanes)  i posar-los la segona dosis de Pfizer, a partir del dia 27 de maig.

Avui 26 de maig es vacunarà sense cita prèvia a la Bisbal d'Empordà, de 8:30 a 19 h. Aquesta vacunació està dirigida a les persones que pertanyin a l'ABS de la Bisbal d'Empordà i siguin nascudes entre els anys 1962 i 1971 (50 a 59 anys).

També, des de consultes externes de l'hospital, durant aquesta setmana, del 24 al 28 de maig de 9 a 14h, s'estan vacunant als pacients i acompanyants que encara no s'hagin vacunat i siguin nascuts entre el 1952 i el 1961 (60 a 69 anys), sense cita prèvia. 

Informar també que s'ha començat a administrar la vacuna Janssen als nostres CAPs-que només requereix d'una dosi- a aquells grups de persones que es considera que és més complicat que puguin seguir una pauta de vacunació (persones sense sostre, temporers, cooperants d'ONGs, persones que viatgen molt)

Per últim, cal insistir en que la vacuna ha demostrat que protegeix contra desenvolupar la malaltia simptomàtica per infecció per COVID tanmateix, no es pot assegurar encara que eviti totalment la possibilitat de portar el virus al nas i la gola dels vacunats, amb el risc de contagi que això suposaria. És per aquest motiu que insistim que no es poden deixar de prendre les mesures de prevenció bàsiques: rentat de mans, distància, mascareta i ventilació dels espais.

imatge vacunació sense cita La Bisbal