17 d’agost: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  • Situació a nivell comunitari

La setmana del 9 al 15 d'agost, vàrem realitzar un 5% més de proves diagnòstiques per COVID (TAR i PCRs) i el nombre de positius es va reduir un 11% respecte la setmana anterior.

Tot i aquesta disminució, seguim tenint un percentatge alt de proves positives respecte les realitzades (8,8%), que també ha disminuït respecte la setmana anterior (era d'un 10,4%).  Mentre aquest percentatge no estigui per sota el 5%, cal extremar les mesures de protecció per reduir els contagis: evitar trobades socials, relacionar-nos amb la bombolla de convivència, reduir la mobilitat, ventilar espais, ús de mascareta, neteja de mans, i distància de seguretat.

  • Situació dels centres

Actualment a l'Hospital de Palamós hi ha 17 pacients COVID ingressats, el que suposa el 24% de tots els pacients ingressats. El 70% dels pacients que hi ha actualment ingressats no estan vacunats contra la COVID.

Segueix disminuint el nombre d'ingressos COVID a l'Hospital, tal i com anem observant les últimes setmanes. La setmana passada (del 9 al 15 d'agost), es van ingressar 13 pacients COVID (un 12,5% del total d'ingressos), el que suposa una reducció del 30% dels pacients COVID que es van ingressar la setmana anterior.  

Per aquest motiu, i veient que la tendència és cap a la millora epidemiològica, a l'Hospital de Palamós, s'ha decidit reprendre tota l'activitat quirúrgica programada.

Pel que fa a Palamós Gent Gran, actualment hi ha 13 pacients COVID ingressats a la planta d'aïllament. La setmana passada es van fer 20 ingressos a Palamós Gent Gran, dels quals el 25% eren pacients COVID. 

Amb la situació epidemiològica actual i amb l'objectiu de protegir tant als pacients com als familiars i professionals, seguim amb el mateix règim de visites a l'hospital i les restriccions d'acompanyants a urgències. A Palamós Gent Gran es manté el mateix règim de visites, tot i que es reprenen els passejos i sortides curtes, preferentment en espais oberts.

  • Estat de situació professionals

Actualment hi ha 5 professionals positius de COVID19, dels quals 2 no estan correctament vacunats. Els 3 restants, tot i estar correctament vacunats han tingut una PCR positiva i transmeten la malaltia, motiu pel qual han d'estar aïllats, tot i trobar-se bé. 

  • Estat de situació vacunació ciutadania

Actualment s'està vacunant a tota la població major de 12 anys.

Per tal d'apropar la vacunació al màxim a la població, s'estan organitzant jornades de vacunació sense cita prèvia:

Dia Horari Lloc Vacuna
17 d’agost De 9.30 a 19h

Pavelló Municipal Vell
de Torroella de Montgrí
(Ronda Pau Casals, 3)

Pfizer
17 d’agost De 8.30 a 12.30h

Estadi Municipal
de Palamós
(Passatge Ladislao Kubala, s/n)

Moderna
17 d’agost De 9 a 13h
De 16 a 20h
Palau Firal
de Sant Antoni de Calonge
(Carrer Sardana, 3)
Pfizer
18 d’agost De 9 a 13h
De 16 a 20h
Palau Firal
de Sant Antoni de Calonge
(Carrer Sardana, 3)
Pfizer
20 d’agost De 8.30 a 13h Casal Popular
de Palafrugell
(Carrer Caritat, 66)
Pfizer
20 d’agost De 16 a 20h Palau Firal
de Sant Antoni de Calonge
(Carrer Sardana, 3)
Pfizer
21 d’agost De 9 a 13h
De 16 a 20h
Palau Firal
de Sant Antoni de Calonge
(Carrer Sardana, 3)
Pfizer
23 d’agost De 8.30 a 19h Pavelló Firal
de La Bisbal d’Empordà
(Carrer del Mas Clarà, s/n)
Moderna

En aquestes jornades sense cita prèvia es posaran tant primeres dosis com segones. És imprescindible no tenir cap cita reservada i els menors de 16 anys han de venir acompanyats del seu tutor legal i documentació que ho acrediti. També cal tenir en compte que si es rep la primera dosis de Pfizer, la segona es posarà al cap de 21 dies, i si és Moderna, la segona serà al cap de 28 dies. 

Actualment, el 64,11% de la població de més de 12 anys del Baix Empordà ja ha estat vacunada amb la pauta complerta.

Per últim, cal insistir en que la vacuna ha demostrat que protegeix contra desenvolupar la malaltia simptomàtica per infecció per COVID tanmateix, no evita la possibilitat de portar el virus al nas i la gola dels vacunats, amb el risc de contagi que això suposa. És per aquest motiu que insistim que no es poden deixar de prendre les mesures de prevenció bàsiques: rentat de mans, distància, mascareta i ventilació dels espais.

Marató de vacunació a Palafrugell. 12 d'agost de 2021