24 d’agost: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  • Situació a nivell comunitari

La setmana del 16 al 22 d'agost, vam realitzar un 5% menys de proves diagnòstiques per COVID (TAR i PCRs) i el nombre de positius es va reduir un 3% respecte la setmana anterior.

Disminueix també el percentatge de les proves positives respecte les realitzades (7%), que també ha disminuït respecte la setmana anterior (era d'un 10%).  Mentre aquest percentatge no estigui per sota el 5%, cal extremar les mesures de protecció per reduir els contagis: evitar trobades socials, relacionar-nos amb la bombolla de convivència, reduir la mobilitat, ventilar espais, ús de mascareta, neteja de mans, i distància de seguretat.

  • Situació dels centres

Actualment a l'Hospital de Palamós hi ha 16 pacients COVID ingressats, el que suposa el 15% de tots els pacients ingressats.

Segueix disminuint el nombre d'ingressos COVID a l'Hospital, tal i com anem observant les últimes setmanes. La setmana passada (del 9 al 15 d'agost), es van ingressar 14 pacients COVID (un 10,9% del total d'ingressos), el que suposa una reducció del 2% dels pacients COVID que es van ingressar la setmana anterior.  

Per aquest motiu, i veient que la tendència és cap a la millora epidemiològica, a l'Hospital de Palamós, s'ha decidit a partir d'avui, 24 d'agost, ampliar l'horari de visites a les plantes d'hospitalització i l'UCIM i permetre un acompanyant a urgències:

  •  Plantes d'hospitalització i UCIM: es permetran les visites de 13 a 15h i de 19 a 21h, excepte la planta d'aïllament COVID. Les visites han de portar el passi de visites per poder entrar i fer-ho abans de les 20h. Es permet només un/a acompanyant per pacient
  • Urgències: Es permet un/a acompanyant per pacient.
  • Consultes externes: seguim com fins ara, es permet un sol/a acompanyant.

Pel que fa a Palamós Gent Gran, actualment hi ha 13 pacients COVID ingressats a la planta d'aïllament i es manté amb les mateixes xifres que la setmana passada. És per això que es manté el mateix règim i horaris de visites com fins ara. 

  • Estat de situació professionals

Actualment hi ha 2 professionals positius de COVID19, dels quals 1 no esta correctament vacunat.

  • Estat de situació vacunació ciutadania

Actualment s'està vacunant a tota la població major de 12 anys.

Per tal d'apropar la vacunació al màxim a la població, s'estan organitzant jornades de vacunació sense cita prèvia.

Veure jornades de vacunació sense cita prèvia

En aquestes jornades sense cita prèvia es posaran tant primeres dosis com segones. És imprescindible no tenir cap cita reservada i els menors de 16 anys han de venir acompanyats del seu tutor legal i documentació que ho acrediti. També cal tenir en compte que si es rep la primera dosis de Pfizer, la segona es posarà al cap de 21 dies, i si és Moderna, la segona serà al cap de 28 dies.

Per últim, cal insistir en que la vacuna ha demostrat que protegeix contra desenvolupar la malaltia simptomàtica per infecció per COVID tanmateix, no evita la possibilitat de portar el virus al nas i la gola dels vacunats, amb el risc de contagi que això suposa. És per aquest motiu que insistim que no es poden deixar de prendre les mesures de prevenció bàsiques: rentat de mans, distància, mascareta i ventilació dels espais.

Vacunació sense cita prèvia a les nostres ABS