| Assistencial

20 anys de rehabilitació domiciliària al Baix Empordà

Al Baix Empordà s’atenen domiciliàriament més 1.000 pacients a l’any en un entorn més còmode, personalitzat i adaptat a les seves necessitats.

Aquest octubre es compleixen 20 anys de l'adopció per part de SSIBE de la rehabilitació domiciliària al Baix Empordà. Va suposar un canvi de paradigma en la visió clàssica de la rehabilitació mèdica que fins llavors només es realitzava de forma ambulatòria, als nostres centres.

Les diferents sessions de fisioteràpia o teràpia ocupacional es realitzen en un entorn propi del i de la pacient que permet un aprenentatge i aplicabilitat real per al seu dia a dia. Són sessions de 45 minuts i personalitzades, individualitzades i adaptades a les seves necessitats, en l'entorn de la llar, que sol ser un context més conegut agradable i que els és familiar. Això permet una rehabilitació més eficaç i adaptada a cada cas amb els elements quotidians de cada casa del/la pacient. Alhora, se'n beneficia també la família i les persones cuidadores, ja que solen ser presents a les sessions i coneixen els exercicis i com cal treballar-los.

Es tracta d'un recurs integrat dins del servei de rehabilitació de l'entitat, que es treballa de forma integrada i transversal amb tots els àmbits d'atenció. En concret està  pensat per a aquelles persones que no són autònomes per accedir de forma ambulatòria com poden ser persones que no surten de casa; que han patit alguna fractura d'extremitat inferior; o persones grans amb deteriorament funcional que viuen en pobles amb dificultats de transports públic, entre altres.

Durant els mesos de pandèmia COVID, la rehabilitació domiciliària ha servit per continuar atenent pacients de risc per tal d'evitar el desplaçament als nostres centres. Alhora, també ha pogut donar sortida a processos urgents en moments de restriccions d'aforament als nostres centres.

Fisioteràpia i teràpia ocupacional
En aquesta individualitat i funcionalitat hi tenen molt a veure l'equip de 2 terapeutes ocupacionals i 11 fisioterapeutes que hi treballen. Són els i les responsable d'avaluar l'entorn domèstic, les seves necessitats d'autonomia i rehabilitació per tal de proposar pautes i exercicis i que ho practiquin diàriament a casa.

Mentre que un/a fisioterapeuta busca preparar físicament per a la vida diària de la persona, un/a terapeuta ocupacional persegueix l'autonomia en les activitats de la vida diària i a través de l'ocupació significativa. La Marcel·la Torra, terapeuta ocupacional, ens ho exemplifica: "Jo no ensenyo a pujar i baixar el braç sense cap objectiu. En canvi, ensenyo a obrir i tancar un armari de la cuina". Aquesta aplicabilitat real i individualitzada fa que la valoració per part del i de la pacient sigui altament positiva.

També ofereixen suport i assessorament per millorar la seva accessibilitat amb ajudes tècniques com poden ser banyeres, caminadors o fèrules de suport. La periodicitat varia en funció de la patologia i l'evolució de cada pacient.

L'equip de rehabilitació domiciliària està format per les terapeutes ocupacionals Marcel·la Torra i Núria Sabater; i els fisioterapeutes Susana Espinosa, Ester Díaz, Carles Nadal, Sònia Fita, Oriol Comes, Dani Congost, Elisenda Pujol, Colette Martí, Mònica Vila, Alba Sarís i Manuela Romero. Treballen conjuntament amb una coordinadora i els 4 metges del servei de rehabilitació.

De 40 a 1.000 pacients per any
En aquests 20 anys, la rehabilitació domiciliària ha variat tant en nombre de sessions realitzades com en la percepció de la persona receptora. Carles Nadal, fisioterapeuta present al servei des dels seus inicis, ens explica que "al principi els i les usuàries ho rebien amb certa desconfiança per la desconeixença del format domiciliari però actualment que ja està més estès i és conegut en certa manera ho busquen i ho esperen per la comoditat i individualització de cada cas". 

En aquest període també s'ha avançat amb la col·laboració de molts municipis amb millores en temes d'aparcament, que els permet tenir més facilitats a l'hora d'arribar als diferents domicilis.

En quant a dades, el 2001 es va iniciar el servei amb uns 40 pacients a l'any, mentre que el 2020 es van atendre més de 1.000 persones a tota la comarca del Baix Empordà, incloent l'ABS de Sant Feliu de Guíxols. El perfil de la persona usuària és de majoritàriament dona i major de 45 anys.