| Medi ambient

Reduïm 37 tones de residus durant el 2020

Tot i la pandèmia, SSIBE continua reduïnt la seva petjada ecològica gràcies a la reducció de residus

La pandèmia COVID19 ha tingut un fort impacte a tots els nivells: en la nostra activitat assistencial, en l'accessibilitat als nostres centres i la digitalització de les persones usuàries. No obstant això, a SSIBE hem mantingut el nostre compromís amb el medi ambient i hem pogut reduir 37 tones de residus.

Tal i com es pot veure a l'infografia adjunta, l'impacte de la pandèmia ha sigut diferent segons la tipologia de grup. Gran part de la reducció es deguda a la baixada de l'activitat assistencial, però confirma la tendència a la baixa dels darrers anys. Així, s'ha passat de les 649 tones del 2018, a les 613 del 2019 i 576 del 2020.

Per grups, al grup I o de residus domèstics (paper-cartró, envasos, vidre i orgànica) s'han generat més d'un terç dels residus, amb 200 tones. En global, s'ha produït un lleuger augment respecte el 2019, degut a una menor segregació de residus a causa de la pandèmia.

Al grup II, on s'hi engloben els residus sanitaris i de rebuig, és on més reducció s'ha ocasionat. S'ha passat de les 374 tones del 2019 a les 322 del 2020. Aixó és degut a que durant l'estat d'alarma, tot residu relacionat amb la COVID19 era considerat perillós i per tant del grup III. Al grup III és on es dipositen tots els residus catalogats com a risc biològic i per tant, perillosos, com per exemple punxants o tallants.

El de grup IV hi van els medicaments, citostàtics i material químic. Degut a la reducció de l'activitat assistencial, també s'ha vist reduït la generació de residus en aquest apartat. En concret, s'ha passat de les 13 tones a les 11 tones. 

Conscients del nostre impacte ambiental i de la generació de residus que la nostra activitat genera, des de Medi Ambient es treballa contínuament per buscar minimitzar la nostra petjada ecològica.

Precisament enfocat amb aquest procés de la millora contínua, s'ha estat treballant per tal de poder millorar la segregació de residus. En aquest sentit, properament, un tipus de residus que fins ara eren dipositats al grup III passaran a ser segregats al grup II.

Alhora, aquesta mateixa setmana el 24 i 25 de novembre i s'organitzaran dos tallers de conscienciació en la gestió de residus entre els treballadors i treballadores de Palamós Gent Gran i Palafrugell Gent Gran. Serà un taller participatiu, ones treballarà la correcta segregació de residus en format pràctic.

Durant aquest 2021, s'ha començat a treballar de manera conjunta amb diferents serveis per tal d'ajudar-los a identificar els residus propis que generen. S'ha elaborat un cartell de gestió de residus conjunt i específic per servei, seguit d'una formació a tota l'àrea. Això s'ha dut a terme a Laboratori i Anatomia Patològica, properament s'anirà estenent a la resta de serveis.      

Setmana Europea de la prevenció de residus
Enguany, es celebra la 13 edició de la Setmana Europea de Prevenció de residus, que té lloc del 20 al 28 de novembre. La iniciativa neix amb la finalitat de sensibilitzar sobre la prevenció de residus, donant a conèixer estratègies de reducció de residus, fomentar accions sostenibles i propiciar canvis en comportaments quotidians.

Aquest any posa èmfasi en el binomi comunitat circular i comunitat sostenible, per tal de treballar plegats per un planeta residus zero.

Enllaços relacionats

Setmana Europea de Prevenció de Residus
Infografia residus 2020