| Assistencial

3 de desembre: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  • Situació a nivell comunitari

Aquesta setmana (del 27 de novembre al 3 de desembre) hem realitzat un 10% menys de proves diagnòstiques per COVID (TAR i PCRs), però el nombre de positius ha augmentat un 30% respecte la setmana anterior. Actualment el percentatge de proves positives respecte les realitzades és d'un 9%, mentre la setmana passada era del 6%. 

Tal i com ja hem dit en altres onades, quan aquest percentatge no està per sota el 5%, cal extremar les mesures de protecció per reduir els contagis: evitar trobades socials, relacionar-nos amb la bombolla de convivència, reduir la mobilitat, ventilar espais, ús de mascareta, neteja de mans, i distància de seguretat. Des del passat 22 de novembre, aquest percentatge és superior del 5%. 

  • Situació dels centres

Actualment a l'Hospital de Palamós hi ha 11 pacients COVID ingressats, el que suposa el 10% de tots els pacients ingressats.

El nombre d'ingressos a l'Hospital ha incrementat un 20% respecte el que teníem fa tres setmanes. Aquest increment ha estat tant de pacients COVID com no COVID. Per aquest motiu, aquesta setmana i l'anterior s'han anat desprogramant intervencions quirúrgiques programades. 

Actualment el 8% dels pacients que ingressen són COVID (fa 2 setmanes era del 3%). 

A Palamós Gent Gran no hi ha cap pacient COVID ingressat.

  • Estat de situació professionals

Actualment hi ha 11 professionals positius de COVID19 i aïllats. Tots estan ben vacunats i presenten poca simptomatologia. 

Des del passat 1 de desembre s'estan posant les dosis de reforç a tots els professionals sanitaris, tant de l'Hospital, com d'atenció primària i Palamós Gent Gran.  

  • Noves mesures organitzatives als centres

Arran de l'augment de la incidència comunitària del COVID i amb la intenció de protegir els pacients i professionals de contagis, s'han decidit les següents mesures organitzatives:

  •  Restricció de les visites a pacients ingressats: 
  • Plantes d'hospitalització i UCIM: es permetran les visites de 13 a 15h i de 19 a 21h, excepte la planta d'aïllament COVID. Les visites han de portar el passi de visites per poder entrar i fer-ho abans de les 20h. Es permet només un/a acompanyant per pacient i es recomana que aquest estigui correctament vacunat. Els pacients pediàtrics, les pacients que hagin donat a llum, els pacients a final de vida i aquells que es consideri necessari podran tenir acompanyant les 24 hores. 
  • Palamós Gent Gran (llarga estada i mitja estada): es permetran les visites de 13 a 14:30h i de 17 a 19:30h, excepte la planta d'aïllament COVID. Es permet només un/a acompanyant per pacient i es recomana que aquest estigui correctament vacunat. Els pacients a final de vida i aquells que es consideri necessari podran tenir acompanyant les 24 hores. 
  • Urgències: No es permeten acompanyants, excepte els pacients pediàtrics, pacients a final de vida i aquells que es consideri necessari. 
  • Visites ambulatòries (consultes externes, CAP, Hospital de dia, ...): No es permeten acompanyants, excepte pacients pediàtrics, pacients que vinguin a control d'embaràs, pacients dependents i situacions excepcionals.
  • Certificat COVID

Actualment s'està demanant el Certificat COVID tant a usuaris de les cafeteries dels nostres centres com a les visites als centres residencials. A les residències, si no es disposa del Certificat COVID es fa un TAR.

  • Estat de situació vacunació ciutadania

Actualment s'està vacunant a tota la població major de 12 anys, i s'està posant la tercera dosis a les persones majors de 60 anys si fa 3 mesos o més que se'ls ha posat la segona dosis d'Astra Zeneca, o fa 6 mesos o més que se'ls ha posat la segona dosis de Pfizer o Moderna. D'igual manera s'està posat la dosis de reforç a tots els usuaris que fa 3 mesos o més que se'ls va vacunar amb Janssen. 

S'han organitzat jornades de vacunació sense cita als diferents punts annexos als CAPs, on s'estan administrant tant primeres, com segones i terceres dosis. Consulta el calendari

Per últim, cal insistir en que la vacuna ha demostrat que protegeix contra desenvolupar la malaltia simptomàtica per infecció per COVID tanmateix, no evita la possibilitat de portar el virus al nas i la gola dels vacunats, amb el risc de contagi que això suposa. És per aquest motiu que insistim que no es poden deixar de prendre les mesures de prevenció bàsiques: rentat de mans, distància, mascareta i ventilació dels espais.

imatge covid Hospital de Palamos