21 de desembre: estat de situació de la COVID-19 al Baix Empordà

Informe setmanal de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà

  •  Situació a nivell comunitari

Aquesta última setmana (del 13 al 17 de desembre) hem realitzat un 26% més de proves diagnòstiques per COVID (TAR i PCRs), i el nombre de positius total ha augmentat un 35% respecte la setmana anterior. Actualment el percentatge de proves positives respecte les realitzades és d'un 13%, mentre la setmana passada era del 12%.

Tal i com ja hem dit en altres onades, quan aquest percentatge no està per sota el 5%, cal extremar les mesures de protecció per reduir els contagis: evitar trobades socials, relacionar-nos amb la bombolla de convivència, reduir la mobilitat, ventilar espais, ús de mascareta, neteja de mans, i distància de seguretat. Des del passat 22 de novembre, aquest percentatge és superior del 5% i des de fa 2 setmanes es manté al voltant del 12-13%, el qual és un valor alt.

  • Situació dels centres

Actualment a l'Hospital de Palamós hi ha 17 pacients COVID ingressats, el que suposa el 20% de tots els pacients ingressats.

El nombre total d'ingressos a l'Hospital aquesta setmana s'ha mantingut respecte el de la setmana anterior, tanmateix el percentatge d'aquests que ingressa per COVID ha augmentat arribant a ser del 20% (la setmana anterior era del 8%).

Aquesta setmana també s'ha desprogramat tota la cirurgia amb ingrés que es pot demorar.
 
A Palamós Gent Gran hi ha 11 pacients ingressats per COVID. La última setmana han incrementat un 50% els ingressos per COVID al centre.

Amb la situació epidemiològica actual, es mantenen les mesures restrictives d'acompanyants a tots els centres.

  •  Brot a la quarta planta

El 10 de desembre passat es va detectar un brot a la 4a planta de l'Hospital que ha afectat a 10 pacients i 3 professionals. Es van prendre les mesures recomanades davant aquest tipus de situació: aïllament dels positius, aïllament dels seus contactes, cribratge tant dels pacients com dels professionals d'aquesta planta i restricció de visites. Actualment ja fa més de 10 dies que no es detecten nous casos positius.

  •  Estat de situació professionals

Actualment hi ha 11 professionals positius de COVID19 i aïllats.

  •    Vacunació ciutadania

Actualment s'està vacunant a:

  • Infants (entre 5 i 11 anys) amb cita prèvia (vacunacovidsalut.cat) a la Bòbila de Palafrugell les tardes del 22, 27, 29 de desembre i 3 de gener.
  • La població major de 12 anys si:
    • És per la primera o segona dosis
    • Van rebre Astra-Zeneca o Janssen fa 3 mesos o més, tinguin l'edat que tinguin.
    • Van rebre la última dosis de Pfizer o Moderna fa 6 mesos o més i tenen 60 anys o més (a partir d'aquesta tarda, a partir de 55 anys).
    • Formen part dels següents col·lectius: professionals sanitaris (tècnics d'ambulància, servei d'atenció domiciliària, odontòlegs, fisioterapeutes, podòlegs, etc.), professionals dels cossos i forces de seguretat (mossos, policies, etc) o professors i mestres

La població major de 12 anys s'ha de vacunar sense cita en un dels punts annexes als CAP.

Insistir en els trams de població que van ser vacunats amb Astra-Zeneca (població de 60 a 69 anys i col·lectius com el de mestres), en la importància de rebre la dosis de reforç, ja que s'està veient que la vacuna d'Astra-Zeneca és menys efectiva davant la variant Omicron.

Per últim, cal recordar que la vacuna ha demostrat que protegeix contra desenvolupar la malaltia simptomàtica per infecció per COVID tanmateix, no evita la possibilitat de portar el virus al nas i la gola dels vacunats, amb el risc de contagi que això suposa. És per aquest motiu que insistim que no es poden deixar de prendre les mesures de prevenció bàsiques: rentat de mans, distància, mascareta i ventilació dels espais.

Vacunació Desembre 2021