| Assistencial, Prevenció i promoció de la salut

4 de març: Dia Internacional de la lluita contra el Virus del Papil•loma Humà

És la infecció de transmissió sexual més comuna entre joves sexualment actius

Avui, 4 de març és el Dia Internacional de la lluita contra el Virus del Papil·loma Humà (VPH). Aquest virus és el responsable d'aproximadament un 5% de tots els tumors humans i és la infecció de transmissió sexual més comuna entre joves sexualment actius.

El VPH el poden contraure tant dones com homes i es pot retransmetre fins i tot quan la persona infectada no presenta signes ni símptomes visibles. A més s'estima que més d'un 80% de les persones sexualment actives contrauran aquesta infecció alguna vegada a la vida.

Existeixen més de 200 tipus de virus del papil·loma humà i es classifiquen en funció del seu risc de produir càncer en: tipus de baix risc i alt risc oncogènic.

El càncer de coll d'úter, produït pel virus del papil·loma humà és el 4rt càncer femení més comú entre dones entre 15 i 44 anys a Espanya.

Per prevenir el VPH cal usar preservatius i per combatre’l és necessari tenir un bon sistema immunitari que s’aconsegueix a base d’uns hàbits saludables com són la dieta equilibrada, l’exercici físic, evitar tòxics i reduir l’estrès.

Carol Arcos i Blanca Parellada