| Medi ambient, Prevenció i promoció de la salut, Responsabilitat social corporativa

L’Hospital de Palamós ascendeix a la categoria argent amb menció or de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum

Avui s’inicia la Setmana sense fum amb diferents activitats de sensibilització de les persones usuàries.

Del 25 al 31 de maig, els diferents centres de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà celebraran la Setmana sense fum amb un seguit d'activitats i accions de sensibilització a la població de la comarca, que culminaran amb el Dia mundial Sense Tabac, el dia 31 de maig.

Categoria argent amb menció or per a l'Hospital de Palamós
L'Hospital de Palamós està adherit a la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum, que treballa per tal que els hospitals comptin amb mesures de protecció per a totes les persones: pacients, visitants i professionals.

Aquest 2021, l'Hospital de Palamós ha ascendit a la categoria argent amb menció or gràcies al treball constant i estable per a la deshabituació tabàquica tant de la plantilla de professionals com de pacients; l'ampliació i senyalització d'espais lliures de fum o les accions de sensibilització engegades en els darrers quatre anys.

Aquest treball constant ha permès ascendir en les diferents auditories realitzades. El 2014 es va obtenir la categoria bronze i el 2017 la categoria argent. L'actual acreditació té una validesa fins al 2025. El diploma acreditatiu es rebrà a la 20a trobada anual de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense fum que es realitzarà a la tardor.

Taules informatives i arbre dels desitjos als nostres centres
El 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial sense tabac, les 4 ABS i l'Hospital de Palamós tindran una taula informativa amb informació sobre eines i recursos per deixar de fumar, com poden ser els tallers de deshabituació tabàquica que programen anualment les ABS. A banda, també s'hi instal·larà un arbre dels desitjos on cada persona usuària podrà enganxar-hi el seu motiu per deixar de fumar i crear un mural col·laboratiu amb totes les aportacions.

Al CAP de Torroella de Montgrí, la taula informativa hi serà tota la setmana, des d'avui fins dimarts vinent.

A banda, les televisions de tots els nostres centres emetran durant aquesta setmana i la vinent consells i dades sobre els efectes del tabac, ja siguin sobre la salut, l'economia, el medi ambient, el nostre entorn més proper o el consum responsable.

Exposició sobre tabac i medi ambient
Mantenim l'exposició fotogràfica "Tabac i medi ambient" que tracta els  perjudicis del tabac sobre el medi ambient, centrant-se en els efectes en relació a la deforestació, els pesticides, l'aigua, el fum, les burilles o els incendis que provoca.

Des de la setmana passada que està exposada al CAP de Palafrugell on es podrà visitar durant un mes i acaba així la rotació a tots els nostres centres des de la seva inauguració el 2018.

Xerrada al CAP de Palafrugell
El mateix 31 de maig, el CAP de Palafrugell oferirà una xerrada a totes les persones usuàries interessades en deixar de fumar. Anirà a càrrec de l'Elsa Rueda, referent en deshabituació tabàquica de l'ABS i Imma Martí, referent en benestar emocional i salut comunitària de la mateixa ABS.

La jornada serà a les 19h i tindrà una hora de durada. No cal inscripció prèvia.

Setmana Sense Fum i Dia Mundial Sense Tabac 2022    
La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC) i CAMFiC a Catalunya. Aquest any celebra la seva 23a edició i pretén sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d'un ambient lliure de fum. Per a aquest any, el lema és "Viu sense fumar i comença a sumar".

El Dia Mundial sense Tabac se celebra anualment cada 31 de maig. És una campanya promoguda per la OMS (Organització Mundial de la Salut) des del 1987 i té l'objectiu de posar en relleu els riscos per a la salut del tabaquisme i promoure polítiques eficaces per a reduir-ne el seu consum. Aquest any, porta per lema "Poisoning our planet", centrant-se en els efectes nocius del tabac sobre el medi ambient i la salut.

Durant tota la setmana, podeu seguir el debat a les xarxes socials amb l'etiqueta #ssfcat22 i #sumasalut

Enllaços relacionats.
Web Setmana Sense Fum 2022, en aquest enllaç.
Web Dia Mundial Sense Tabac 2022, en aquest enllaç.

Enllaços relacionats